Устала је пристојна Србија, да сачува своју земљу

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић поручио је данас у Лесковцу да је пристојна Србија устала, да сачува своју земљу, и од оних изнутра и од оних споља, који би да је сруше.

"Запрепастио сам се када сам, у једном дану, схватио сам да сам ја за све крив. И када читам новине из Загреба, Приштине, Скопља, видим да сам ја крив. Зашто сам крив? Зато што Србија није више на на коленима, не иде само да се извињава свима у региону, већ држи до себе, до поштовања свог народа и земље", рекао је Вучић на скупу којом је вечерас завршио посету Јабланичком округу.

Извор: Танјуг

Утисак је да је сав Лесковац изашао да га чује, а, судећи по броју људи, и грађани из околних места, а Вучић им је рекао да више нико не може на међународним форумима да гази Србију, јер Србија напредује брже. Он је захвалио што су у толиком броју дошли на скуп.

Извор: Танјуг

"У Крушевцу пре неки дан, успео сам да видим људе до последње линије, сада је не видим и хвала вам на томе", поручио је председник. Захвалио је грађанима не само у Лесковцу, већ у целој Србији, на подршци, јер, како каже, иако живе и даље тешко, виде да је нешто боље и да иде на боље.

Извор: Танјуг

"Чини ми се да је потпуно јасно и када погледате и вечерас Лесковац, данас и Бојник, Лебане, Медвеђу, Власотинце, сваки други дан, да је устала Србија, пристојан Србија, да сачува такву Србију и од оних споља и од оних унутра који би да је сруше", рекао је он. Истакао је да многи споља не желе успешну Србију, те да никада није ни било такве илузије - да би други желели да Србија буде модерна и успешнија него што је била.

Извор: Танјуг

Али, каже, јесте, и модерна и успешнија, и када су то видели, да је Србија од земље која је имала најнижу стопу раста, постала у економском смислу све успешнија земља, да нема дефицит већ суфицит у трговини са Хрватском и осталим балканским земљама, да се диже одједном су кренули напади са свих страна.

Извор: Танјуг

Подсетио је да Србија снажи и полицију и војску, захваљујући економским успесима, отвара националне институције, од Народног музеја, Музеја савремене уметности, до позоришта Бора Станковић у Врању. "Тада су кренули, сви заједно, у неку врсту координисаног напада на нашу земљу", рекао је Вучић.

"Странци ми, у разговорима, кажу и како им долазе моји противници и говоре им да сам ја крив за стање у региону", истакао је Вучић. Запитао је да ли је он крив што је штитио српски народ на КиМ и српски историју и српску нејач побијену у Јасеновцу и што то обележавамо, као и Олују.

Извор: Танјуг

"Прихватам ту кривицу, срам вас било што то говорите странцима уместо да браните своју земљу. Штитићу свој народ и нећу против других народа да говорим. Желимо да градимо мир, али не тако што ћемо да газимо по крви и костима сопственог народа", поручио је председник Србије.

Каже да ће увек поштовати туђе жртве, али да не можемо да заборавимо историју и шта је било од 1941. до 1945. године, али и српске жртве у Првом светском рату и шта је било деведесетих година двадесетог века. "Није Србија шака зоби коју ћете да позобате и да газите како хоћете. Србија је земља поносног и достојанственог народа", нагласио је Вучић.

Извор: Танјуг

Питао је грађане да ли могу да замисле да имају председника своје земље који ће да говори против своје земеље. "Ја кажем ''потребни су нам инвеститори, нису нам потребне ваше паре пошто можемо сами да их зарадимо, само немојте зато да мисилите да можете да унизите нашу змељу и да постоји притисак који не можемо да издржимо''", поручио је Вучић.

Он је подсетио да су 2013. вршени притисци да прихватимо Косово у УН.

"Тешки притисци су били, можда једном и књигу напишем, али нисам то прихватио, иако су ми претили крајем политичке каријере. Био сам једини, или један од двоје, троје у влади, који је био против тих тачака таквог споразума. Говорили су - крај је с тобом, крај је и са Србијом", рекао је Вучић. То што је са мном крај, то је у реду, додао је он, али ви нисте власници, нити било ко други, да доносите одлуку о крају Србије.

Извор: Танјуг

Србија има добру будућност, знала је како да се штити и чува у прошлости и још боље ће знати како да чува своје интересе у будућности, рекао је Вучић. "Ти који су нас тада критиковали, за њихово време 85 земаља је признало КиМ, а откад сам постао премијер и сад кад сам председник независност Косова је признало девет земаља, али је 14 повукло признање, па ви видите какви су резултати", поручује Вучић.

При томе, додао је, не претимо Приштини, нити се јуначимо, као што они нама прете.

"Ми желимо мир, стабилност, компромис, а они сваки дан говоре да ће и делови Јабланичког округа да припадну КиМ. Ако Медвеђа не буде део КиМ, поднећу оставку. Медвеђа је била део Јабланичког округа, била је и биће део Србије", поручује Вучић.

Извор: Танјуг

Не мора, каже, и не жели то сваки дан да говори, јер тако улазимо у игре Приштине.

"Они сваки дан говоре - близу смо споразума - а ја се питам с ким разговарају, јер знам колико смо далеко од споразума, стотинама миља. Сваки дан то понављају. Зашто? Да би једног дана, уколико не дође до споразума, рекли - па ми смо говорили да је споразум на дохват руке, па Срби су криви што нема споразума. Да би цео свет окренули против нас, да смо ми били пртив тога", упозорава Вучић.

Србија, како каже, хоће разговоре, испунила је све обавезе, али не можемо да допустимо да нам отму све, одузму све и да кажемо да нам је то много лепо. "То од Србије и њеног руководства нећете дочекати", поручио је он. Србија, за разлику од њих који парадирају са својом тзв. војском и полицијом, то не ради.

Извор: Танјуг

"Али, да знате, немојте да бринете, наша војска и полиција довољно су снажни, убедљиво и уверљиво снажнији од било кога ко би покушао да угрози слободу Србије, безбедности и сигурност грађана. Говорим то са озбиљношћу и одговорношћу, не претећи никоме, не желећи туђе, већ само да сачувамо своје", истакао је он.

Вучић је подсетио да је, када је постао министар одбране и потпредседник Владе Србија имала само један Миг 29, који узгред и није могао да полети, а пре краја ове године, како најављује, имаћемо 14 Миг 29 потпуно наоружаних и опремљених, а добићемо и нових 19 хеликоптера.

Говорећи о економији, подсетио је на пропале фабрике у том крају, али и на нове које је довео: "Пре неколико месеци отворили смо фабрику Делфај. Када сам говорио о индустријској зони у Лесковцу неки су тврдили да лажем. Ето, тај Вучић није затворио ниједну фабрику, а барем је једну отворио, да не причам о свим оним које сам све отворио", рекао је он. У плану су и нове инвестиције у том крају, разговара и са Зиђином, који је узео РТБ Бор, да узму и рудник Леце, како би читав крај Горње Јабланице подигли. Најавио је градњу најмодернијег фудбалског стадиона у Лесковцу.

"Хоћу само да знате да ћемо у Лесковцу, као и у Врању, Краљеву, Лозници, Зајечару, Суботици, Ново Саду, Крагујевцу, да изградимо један од најмодерниих покривених фудбалских градских стадиона са рефлекторима", рекао је Вучић. Најавио је и гасификацију југа Србије. Како каже, довођење гаса до Лебана и Бојника ће коштати 7,2 милина евра и 7,4 милиона евра и то ће довести нове инвеститоре у те општине.

Вучић наводи да држава улаже 300 милона евра у изградњу многих јавних објеката широм Србије и да ће бити обновљене све школе, вртиће, домове здравља, болнице. Данас се, каже, види да Србија економски расте и напредује и зато су се "неки лопови ујединили".

"Кажу - што смо лопови, па нисмо у затвори. Па, зато што сте поставили све у правосудном систему. Али, полако, па ћемо да видимо, сваки лоповлук на крају буде кажњен", рекао је Вучић. Како је рекао, ујединили су се, јер виде да је неко направио да поново има новца у државној каси, да има за пензије, да се ПИО фонд данас попуњава из доприноса запослених, а не као у њихово време из задуживања.

"То нисмо могли без вас, ваше енергије и подршке, јер сте веровали у одговорне мере, а нисте били лаковерни и гласали за лака решења, која су други нудили", приметио је председник. Они који, када им се не свиђају новинарска питања, неће на њих да одговоре, рекао је Вучић и додао да он увек одговара свима, јер има одговоре на сва питања.

"Трудили су се месецима, годинама, да кажу да смо нешто негде узели. Неки јесу, они ће и да одговарају, ако већ нису. Трудили су се да кажу - има нешто за Вучића. Нема шта нису тражили, код оца и мајке, деде и бабе, код мог брата. Ништа нису нашли нигде, јер ја нисам лопов. Ја живим за Србију, да урадим нешто за народ и земљу. За разлику од њих, ми немамо по 500 милиона евра као што имају они", рекао је Вучић.

"Зато је сада Србија устала, неће најгоре на власти, већ жели да се нормално развија, да буде уважена у свету", каже он. Србија је, истиче, спремна да гледа у будућности да сарађује са свима како више никад њени витални интереси не би били угрожени.

"Поносан сам што је Србија независна, слободна и слободарска, што нико не може да каже да није тако, што бринемо о РС, чувамо добре односе са свима, Македонијом, Црном Гором. Не морамо у свему да слажемо и никад и нисмо, али никад нећемо њих да угрожавамо али нећемо дозволити ни да неко угрози Србију", закључио је Вучић.

Царичин град да буде под заштитом Унеска

Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће држава уложити у туристички развој Царичиног града три милиона евра и да ћемо покушати да 2023. постане на листи светске културне баштине Унеска.

Извор: Танјуг

"То значи много више од 7.000 туриста годишње, значи и до 100.000 туриста", истакао је Вучић. Он је рекао да се у циљу туристичког развоја морају обновити и путеви, и да ће држава обновити пет километара дуг пут до Медвеђе и седам километара дуг пут ка Бојнику.

"Моја одлука је била да деца прво обилазе Србију, да прво заволе своју земљу и видите колико нам је лепа Србија", рекао је Вучић.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести