Потребан нам је напоран рад и посвећеност да бисмо постигли компромис

Најновије
Извор: Танјуг

Ако је Тачи, како каже, председник суверене земље, што онда преговара са нама, запитао је данас председник Србије Александар Вучић на панелу у Минхену, посвећеном косовском питању.

"Уколико ја не прихватам да сте ви лидер суверене државе, а не прихватам, пре него што постигнемо једног дана споразум, моје питање је - а шта ћу вам онда ја, Србија, зашто преговарате са Србијом ако је све готово, завршено?", узвратио је Вучић и констатовао да Тачи на то питање нема одговор.

"Како се то десило да ви нисте и даље чланица ЕУ, Интерпола, Унеска ако сте консолидована суверена држава?", наставио је Вучић доводећи у питање Тачијеву тезу.

Он је такође указао да се Тачи стално враћа у прошлост, у време сукоба, пре две деценије, јер на тај начин Приштина себе свуда представља као жртву.

"Кад год им нешто кажете о неиспуњавању обавеза, или нешто што не желе да чују, они увек позивају у сећање прошлост. Ок, ако вам је тако лакше", рекао је Вучић.

Он је, међутим, указао да Београд и Приштина треба да преговарају, јер треба да се очува мир.

Додао је и да Београд, за разлику од неких у Приштини, нема никакве замерке на рад Могерини, и указао да је за Приштину грешка увек на страни неког другог, никад на њима - некад је српска, ЕУ, Русије, али они никад нису криви.

На мени и Тачију је дакле да створимо добру атмосферу за преговоре и постизање договора, приметио је Вучић.

"Ако неко треба да буде окривљен за лошу атмосферу, онда то треба да будемо ја и Тачи, на нама је да створимо атмосферу. Ми дајемо све од себе да спустимо очекивања наше јавности, а они чине све да та очекивања јавности прошире и то је оно што ствара лошу атмосферу за будућност", рекао је Вучић.

Он је тако одговарио на питање модератора Волфганага Ишингера - ако су проблеми тако тешки, шта би онда могла да буду његова и Тачијева очекивања, да ли имају различита очекивања од ЕУ и других актера или им је потребно другачије посредовање.

На Ишингерово питање шта је са идејом разграничења или размене територије, председник Србије је рекао:

"Замена територија - мрзимо тај израз, зато говоримо о демаркацији. Питам вас, пријатељу (Ишингер), о којим границама причамо - оним које признаје Немачка или Кина, оним које признају САД или Русија, Шпанија или Италија, Београд или Брисел - то су потпуно различите границе и зато треба да преговарамо, о свему, о сваком питању, да будемо што отворенији и да саслушамо другу страну."

Вучић каже да је лично увек спреман за то, да нема теме коју није саслушао кад је приштинска делегација излагала.

"И то тражимо и за нас, ништа више", рекао је он.

Он каже и да је добро што се на овом панелу разговарало о свим питањима, да се покажу све потешкоће.

"Боље је да се види колико је тешко или колико може бити тешко у будућности, уместо да се даље игра представа за међународну јавност, сад ћемо ми добити Нобелову награду и слично. То је глупост. Оно што нама треба јесте посвећеност и напоран рад са један, два или три одсто шанси да се постигне компромис. Ја могу да гарантујем са српске стране да ћемо дати све од себе али не гарантујем да ће бити успешно", рекао је он.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести