Јасна подршка Меркел Северном току, важна и за Турски

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је немачка канцеларка Ангела Меркел у говору на Минхенској безбедносној конференцији истакла да ће гасовод Северни ток опстати, а такав њен став је, каже, важан и за Србију и градњу Турског тока, јер он лично не верује да могу да постоје двоструки стандарди.

Вучић је, у изјави новинарима у Минхену, рекао да је мађарски председник Виктор Орбан, иначе, остао при изградњи Турског тока, односно гасовода који би ишао кроз Бугарску, Србију, Мађарску.

Kанцеларкин говор је, истакао је, био интересантан, пре свега зато што је дефинисао не само немачку политику, већ и политику Европе у наредном периоду.

"У говору је заузела оштар став према Русији, али и релативно оштар став према САД, за шта је добила овације у сали", пренео је председник новинарима.

Истакао је да је говорила и о Северном току и поручила да се Северни ток опстати, те направила паралелу са временом Хладног рата, када су и Источна и Западна Немачка добијале руски гас и упитала - Ако смо могли у време Хладног рата и најлошијих односа, зашто не бисмо могли и данас?

"То је наишло на жестоку критику дела америчких и британских медија, који су после обраћања припремљени дошли на њену дискусију са Ишингером, јер они говоре да је Северни ток 2 ''ванземаљац'' који ће разорити евроатлантске интеграције", рекао је српски председник.

Истакао је да је Меркел остала чврста у ставу да осуђује Русију због Украјине, али да ни случајно неће дозволити да Северни ток не буде спроведен у дело.

То је, истакао је важно и за Србију због изградње Турског тока, јер, како каже, не верује да могу да постоје двоструки стандарди.

"То је онда важно за нас, индустријализацију и напредак Србије у економском смислу, смањење незапослености и даље повећање животног стандарда", рекао је Вучић и подсетио да је Србија забележила раст од 4,4 одсто, као и да четири године имамо суфицит у буџету.

Вучић је додао да је синоћ касно, око пола једанаест, разговарао са европском комесарком Федериком Могерини, а нешто пре тога са премијером Мађарске Виктором Орбаном.

"Орбан је и после посете државног секретара САД Мајка Помпеа, могу да кажем остао чврсто опредељен за подршку изградње гасовода који повезује Бугарску, Србију и Мађарску у тзв. Турском току. И хвала нашим мађарским пријатељима што поштују и разумеју и потребе Србије", поручио је Вучић.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести