Стотинак хиљада миља смо далеко од било каквог споразума

Најновије
Извор: Танјуг

Београд и Приштина су стотинама хиљада миља далеко од споразума, а косовски Албанци симулирају некакву реалност која не постоји, а добар део међународне заједнице се прави да то не види, утисак је који је председник Србије Александар Вучић стекао из низа разговора и контаката са званичницима у Минхену.

"Неко није потпуно искрен", рекао је Вучић новинарима и додао да заправо није разочаран, иако, можда, тако звучи, јер, каже, није ни очекивао суштински другачији приступ од земаља које су признале косовску незавиност.

"То је помало невероватна истуација, морам да признам да је могуће да ја, иако имамо контакте са свима, да или нешто не разумем или неко није потпуно искрен", рекао је.

Сви говоре, објаснио је, о потреби укидања такси на робу из Србије, али, констатује, таксе и даље постоје.

"Једино што смо чули овде по том питању је - ''хвала вам, Срби, што не уводите реципрочне мере''", пренео је председник Србије.

"Али, то не може довека да траје. Србије тиме није ништа добила", додао је Вучић.

Што се тиче косовских Албанаца, они, каже председник Вучић, изводе већ месецима трик - Харадинај мерама стиче унутрашњу популарност, а Тачи обезбеђује међународну подршку тако што говори како ћемо постићи споразум за три, за шест месеци, само што нисмо.

Зашто то раде, јасно је, каже председник - ако споразума не буде, Албанци ће рећи да су говорили о споразуму, а да су Срби против, јер све време говоре да је споразум далеко и да га неће бити, што, истакао је Вучић, и јесте истина.

"Стотинак хиљада миља смо далеко од било каквог споразума", каже Вучић, а све остало је, према његовом утиску, симулирање у којем учествује и део међународне заједнице, који и у Минхену отвара простор делегацији Приштини, у којој има изузетно много људи, који около лобирају и причају своју причу.

Вучић каже да је ову слику пренео и шефовима немачке и руске дипломатије, Хајко Масу и Сергеју Лаврову, као и осталим званичницима, укључујући Могерини, америчкопм сенатору Рону Џонсону и осталима, са којима је разговарао у Минхену и којима је изнео позицију Србије.

Вучић, који ће данас поподне на једном панелу сучелити ставове са косовским председником Хашимом Тачијем, каже да је то готово невероватно у ком броју су у Минхену присутни представници Приштине, који очито имају неограничена средства за оваква лобирања, а који су изгубили сваку врсту пристојности и дипломатске културе, а неки, попут Украјинаца, им организују радне ручкове са утицајним политичарима.

Kосовских Албанаца има у Минхену, каже Вучић, извињавајући се на изразу, којим не жели ништа ружно да каже, "као кусих паса" и да једино од њега беже, док све остале хватају "као ласом" по ходницима.

"Не можете да се окренете, а да их не сретнете по ходницима", додао је Вучић.

Председник се осврнуо и на платформу за преговоре коју је влада у Приштини усвојила и проследила скупштини, а по којој Србија треба са свим њиховим захтевима да се сагласи, и да их призна, и да уђу у УН, а ми да добијемо Трибунал који ће судити Србима и да Приштина призна Београд.

"Људи, јесте ли луди, јесте ли бунике јели? Да се Србија сагласи са свим тим, да ми вама све то изгласамо, да уђете у УН, да вас лепо признамо а да оно што ми добијемо буде да Приштина призна Београд и ми треба да будемо срећни?"

Мртви хладни то говоре, мртви хладни то раде, то им је палтформа, истиче Вучић.

Србија жели компромисно решење, али сам уплашен, каже Вучић, јер ми се чини да њима на пролеће могу да падну на памет још неке грозније идеје.

"Ако они овде не зарезују никога, дошли људи имају свог посла да кажу како су много јаки. Шта да на то кажете? Да ли Србију можда поштују нешто више? Па, поштују, али морам да признам, ми на крају морамо да регујемо на све оно што Албанци раде", закључио је Вучић.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести