Вучић са Лавровом у Минхену

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас у Минхену, на маргинама 55. Минхенске безбедносне конференције, с министром иностраних послова Русије Сергејем Лавровом о Kосову и билатералној сарадњи.

Вучић је Лаврова обавестио о платформи Приштине за дијалог.

Kако се наводи у саопштењу руског Министарства спољних послова, Лавров и Вучић су констатовали да имају исти приступ косовском питању и истакли значај Резолуције СБ УН 1244 у процесу регулисања ситуације на KиМ.

"Истакнута је неопходност укидања провокативних одлука као што су 100-процентне таксе на робу из Србије и БиХ и формирање ''оружаних снага'' KиМ мимо Резолуције СБ УН", наводи се у саопштењу.

Они су разговарали и о продубљивању билатералне сарадње.

Kако се истиче у саопштењу, на састанку је констатована обострана жеља за јачање стратешког партнерства и реализацију споразума постигнутих током посете председника Русије Владимира Путина Србији 17. јануара.

Вучић је наставио, тим састанком, низ билатералних сусрета које је започео јуче, првог дана учешћа на конференцији која окупља највише политичке и економске лидере из целог света.

Првог дана Вучић се састао са шефом немачке дипломатије Хајко Масом, с потпредседником Владе и министром спољних и европских послова Белгије Дидијеом Рејндерсом, државним министром за Европу и Америку и политичким директором у британском Форин офису Аланом Данканом и Ричардом Муром.

Састао се такође са председником Молдавије Игором Додоном, а на кратко је, у одвојеним сусретима, разговарао и са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини и премијером Хрватске Андрејом Пленковићем.

Уочи одласка у Минхен Вучић је најавио бројне сусрете и рекао је да ће се на том скупу "борити за Србију".

Минхенска безбедносна конференција, 55. по реду, отворена је јуче и до недеље окупиће бројне високе светске званичнике - 35 шефова држава или влада, као и 50 министара спољних послова.

Остале вести