Највећи проблем здравства одлазак лекара и посебно сестара

Најновије
Извор: Taнјуг

Председник Александар Вучић изјавио је данас поподне да је Србија 2012. године била најгора у Европи, према индексу који мери стање у здравству у ЕУ, док је данас боља од осам земаља.

Током обиласка болнице за плућне болести у Белој цркви, Вучић је, упитан колико је уложено у здравство од 2014. године, рекао да су набављене нове медицинске машине - од гама ножа, акцелератора, као и да су реновирана одељења и целе болнице у Србији.

"Без обзира на све то, много се секирам, јер колико год да улажете увек наиђете на нешто што није обнављано деценијама и што личи на ''шупу и рупу'', а не на дом здравља", рекао је Вучић.

Он је истакао да је највећи проблем у здравству то што земљу напуштају лекари и посебно, медицинске сестре.

Да би се то зауставило потребно је повећати плате медицинским сестрама и лекарима и то тако да буџет то издржи, указао је председник.

Упитан да ли држава има у буџету довољно новца за то, Вучић је казао да се увек остави нешто више новца због евентуалних елементарних непогода или поплава, како би се могло интервенисати.

"Дакле, имамо, али потребна су нам већа повећања, 30 одсто да увећамо да би људи били мотивисани да остану овде", казао је Вучић.

Додао је да, када би лекар специјалиста имао плату од 2.200 евра, онда не би "јурио" у неку европску земљу, те констатовао да су за то потребна много већа повећања.

Kако каже, уколико би драстична повећања била у медицинском сектору, у другом делу јавног сектора би се одмах побунили и питали зашто нема повећања и тамо, те додаје да не може да објасни и каже да је у свету већа потражња за медицинским радницима, него за, на пример, секретарицама у јавном сектору.

Kаже и да би толико повећање у јавном сектору довело до разарања приватног сектора и економије, као што је било 2008. године.

"То је врзино коло у којем морамо пажљиво да се понашамо, да јачамо нашу економију и уз јачање економије, да радимо на томе", рекао је Вучић.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести