Вучић замолио "Рио Тинто" да убрза пројекат "Јадар"

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић пренео је да су га представници компаније "Рио Тинто" током разговора у Давосу обавестили да се добро реализује пројекат "Јадар", на којем раде у Србији, а да их је он замолио да наставе и убрзају радове, јер је то од огромног значаја за нашу земљу.

Вучић је истакао да процене показују да би од 2024. године, када се, иначе, очекује почетак производње у руднику јадарита, у западној Србији могао да ради велики број људи.

"Ако буду направили партнерски однос са Kином, то би значило да се у нашој земљи направи фабрика за производњу аутобуса и других возила на електрични погон. Онда је Србија у огромној компаративној предности у односу на све друге, и то је за нас важно", подвукао је председник.

Представници "Рио Тинта" појаснили су му, истиче, да је њима лако да ураде рударски део посла, али да им онда, да би одвојили литијум из камена, остаје чак 26 корака потребних за тај процес.

"То је технолошки врло компликован процес, али ја сам их замолио да раде на томе, да убрзавају све и да верују да ће то бити од огромног значаја", рекао је Вучић и додао да та британско-аустралијска компанија ради и са јапанским и са кинеским партнерима.

Пројекат "Јадар“ који Рио Тинто развија у Србији обухвата једно од најзначајнијих светских лежишта литијум-бората.

Осврнуо се и на таксе на челик и подсетио да су представници Србије јуче разговарали са кинеским власницима Железаре у Смедереву, те да верује да ће они остати и опстати у Србији, јер би њихов одлазак из Смедерева био страшан ударац за нас.

"Зато ћутимо и не подижемо глас до тих размера, већ и верујемо да ће ЕУ, и кроз речи Жан Kлод Јункера, своје обавезе испунити и показати поштовање према Србији", рекао је Вучић.

Извор: РТС

Остале вести