Нисам оптимистичан, спреман сам на тешке одлуке

Најновије
Извор: РТС

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да није оптимистичан да ће се доћи до коначног решења питања Kосова и Метохије, али да то не значи да му се не нада, те додаје да је спреман на тешке одлуке, али да оне морају бити компромисне.

Вучић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, поводом изјаве председника привремених власти у Приштини Хашима Тачија да је размена територија најбоље решење за напредак ка ЕУ и НАТО-у, поручио да је најпре потребно решити нека "једноставнија питања".

"Није непознато да је важно да компромисно решимо питање Kосмета, јер ма како то некима отрцано звучало и ма колико користили за нападе на мене, за будућност нашег народа од пресудног је значаја. Али, о чему говоримо када имамо таксе? Ту антицивилизацијску меру. Стављају заставице на рафове, како грађани не би куповали српски производ. За њих ''смоки'' има етничку припадност, што се не дешава ни у једној земљи на свету, дешава се на територији коју контролише Приштина. Зато и када имамо добре вести као што је одлука Палауа, морамо да будемо реални, озбљни и одговорни", објаснио је он.

Вучић је, поводом посете председника Палауа, који је 13. држава која је повукла признање независности Kосова, рекао да је тешко установити тачан број држава које су признале независност Kосова, јер постоје различите манипулације.

"Ми радимо наш посао. Плашим се еуфорије код нас и то што мислимо да смо све проблеме решили. Покушавамо да остваримо бољу полазну позицију за Србију него што је била. Свој посао обављамо одговорно. Молим грађане да не помисле да је због тога ситуација у вези са Kосовом лакша. Морате да имате у виду и интересе Албанаца и интересе великих сила које су прилично супротстављене", закључио је он.

Извор: РТС

Остале вести