Неопходна осовина мира север - југ

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је веома битно да имамо осовину мира север - југ, односно да Срби и Албанци морају да се договоре због будућности.

Вучић је, на питање новинара аустријске државне телевизије ОРФ да ли ће Русија, као су што многе земље ЕУ, међу којима и Аустрија, најавиле да ће подржати свако решење до којег дођу Београд и Приштина, нагласио да је и јуче председник Русије Владимир Путин поновио недвосмислени став о Kосову.

"Исти тај став слушам у последњих пет година од Русије. Оно што је важно јесте то што сам све време говорио и понављам да радимо на договору не због Русије и Аустрије, нити због Америке, већ због себе. Срби и Албанци морају да се договоре због будућности“, казао је он.

Указао је да постоје приче да је Вучић издајник, упитавши шта је то издао, и да не знају да му одговоре на то.

"Осим што сам поправио позицију Срба на Kосову и Србије. Ви добро знате колико је другачија позиција Србије у међународној заједници“, казао је он.

Вучић је нагласио да је оно што Срби не желе често да разумеју колико је важан договор са Албанцима.

"Нама је важно да имамо осовину мира север и југ. Морамо да почнемо да третирамо и разумемо да Албанци имају свој интерес. Не можемо да се правимо да не постоје, да ће да нестану, да ћемо их отерати или склонити преко Проклетија“, истакао је он.

Вучић је рекао да се плаши, ако људи то неће да разумеју, да можемо врло лако да склизнемо у несрећу и катастрофу великих размера.

"Могао бих оштрије да говорим о Албанцима који су неодговорнији. Не раде ништа друго него што се додворавају свом народу. Kада причају о компромисима, увек ''прошире'' своју територију. Шта можете да урадите на то, него само да се насмејете“, додао је он.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести