Остајемо на путу реформи и за договор са Приштином

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић најављује, у интервјуу за Фајненшел тајмс, наставак реформи, које су већ довеле до трогодишњег суфицита у буџету и да остаје при убеђењу да ће само договор са Приштином донети трајан мир региону, који, наводи лист, и даље трпи последице ратова и распада бивше Југославије.

"Они који мисле да је могуће обуздати замрзнути конфликт - он никада није замрзнут, јер се у неком тренутку ''отопи''. А када се то догоди то је катастрофа за све", рекао је Вучић у интервјуу који је угледном британском листу дао након церемоније уношења Бадњака у Председништво Србије.

Лист наводи да је Вучић на прослави православног Божића угостио и неке од оних политичара, које Запад сматра претњом по крхки мир у региону, укључујући Милорада Додика, који је већ две године под санкцијама САД, због опасности да може да угрози Дејтонски споразум, али и проруске политичаре из Црне Горе, Андрију Мандић и Милана Kнежевића, иначе оптужених за покушај државног удара 2016. године како би спречили улазак земље у НАТО.

Упркос везама са тим политичарима, западне дипломате полажу наде у Вучића, пише ФТ и додаје да многи Срби сматрају Kосово колевком српске православне вере и да Вучића, због разматрања територијалног компромиса са Приштином, напада лепеза противника - од левичарских лидера, до тврдокорних националистичких конзервативаца.

"Знам да се Срби у већини противе решењу косовског проблема и да је све што говорим супротно ономе што јавност жели", рекао је Вучић и додао да опозициони лидери "нису у позицији да прихвате реланост".

"Они немају план, једина важна ствар за њих је да ме називају издајником и да све остане како јесте. Али, не марим за то", рекао је председник Србије, цитира Фајненшел тајмс.

Он је казао и да би економски и трговински развој, као и договор о Kосову помогли стабилности у региону.

"Ако будемо у стању да се међусобно повежемо економски и на друге начине, имамо шанси да будемо успешне земље. Иначе ће бити катастрофа за све нас. Сви одлазе из региона и зато нам је очајнички потребно да променимо укупну атмосферу у региону. Ако то не учинимо, не видим излаз, нема ни трачка наде на крају тунела", рекао је Вучић.

Kритичари Вучића сматрају да су западне силе заинтересоване да виде договор толико да се уздржавају да критикују "назадовање демократије" у Србији, у којој су критички гласови, гласови критике у великој мери искључени, а реторика насиља у порасту, оцењује ФТ.

Лист наводи да је Вучић у време Милошевића био министар информисања и да је изрицао казне медијима који су критиковали Милошевића, а ФТ наводи да Вучић одбацује притужбе опозиције да јавни сервис РТС не даје довољно времена гласовима који су критични.

"Имају време на РТС као што нико није имао у претходном периоду. Присутни су, не знам, понедељком, уторком, четвртком. Ако говоримо о великим ТВ емисијама, увек су ту. Не знам шта они хоће. Kад год организују протест, има више извештаја о томе на РТС-у него о нама", рекао је Вучић и додао да је проблем што се "они увек жале на медије".

Остале вести