Политика Србије је политика сарадње и добрих односа

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић нагласио је данас да Србија жели да корист од њеног јачања и економског напретка има и наш народ изван Србије, нарочито у очувању нашег културног, језичког и националног идентитета, те поручио да се никад више не деси неслога какву смо имали крајем 90-тих и почетком 2000-тих.

Пренео је да је одржан први састанак, и да ће разговори бити настављени током доручка на Бадњи дан, како би се сагледало шта Србија може да учини на очувању српске културе, језика и писма.

“Саслушали смо представнике нашег народа из различитих крајева и делова нашег региона. Видели смо са којим проблемима се суочавају. Србија, ако настави оваквим путем развоја и економског напретка, какав је био 2018, моћи ће још више да помогне нашим људима у изградњи вртића, школа, болница, домова здравља, али и посебно у различитим врстама подухвата из области културе, очувања језика и писма, снажења националне свести, очувања српског имена и презимена”, објаснио је он.

Вучић је казао да је карактеристика састанка то што су сви учесници, без обзира да ли су из Хрватске, Црне Горе или Македоније, јасно ставили до знања да су мир и очување стабилности у региону од приоритетног значаја.

“Политика коју водимо је политика сарадње, добрих односа са свим народима, којом нећемо угрожавати туђе државне и националне интересе. Али, она значи и чување наших националних и државних интереса, И то се никако не сукобљава, већ је нешто што треба да подстиче једно друго”, нагласио је он.

Указао је да са РС и БиХ имамо веома блиске и добре односе, подсећајући да је БиХ један од наших кључних трговинских партнера.

То су, како је додао, и Црна Гора и Македонија, Хрватска.

“Са свим тим земљама Србија има суфицит у трговинском односу. То значи да су те земље од изузетног значаја за нас, јер су то простори где можемо на најбољи начин да пласирамо робу, и зато су од посебног интереса, да имамо добре односе”, казао је Вучић.

Знамо, истакао је, да наш народ чека не лака политичка година, а верујемо да ће економски бити успешна, да ће Срби и сви други грађани Србије живети неупоредиво боље, али да је велики изазов KиМ, као и проблем опстанка нашег народа и положаја у другим местима региона.

“Не угрожавајући никога другог, не желећи ником лоше, ово је један од састанака у којима смо изнели своје ставове, саслушали једни друге, а наставићемо гледати да једни другима помажемо”, нагласио је он.

“Успели смо да као важан резултат, најпре у договору са Милорадом Додиком и Жељком Цвијановић, а и свима другима, да чак и када имамо разлике између себе, не мислимо исто, да однос Србије према припадницима свог народа буде увек однос поштовања, разумевања и подршке, а да сличан однос према Србији показују представници нашег народа, те да никада више не дођемо у ситуацију као крајем 90-тих и почетком 2000-тих, те да имамо ту врсту слоге каквом нису могли да се диче Срби деценијама и вековима”, поручио је он и закључио:

"Желим свим грађанима Србије православне вероисповести, Србима у региону, срећан Бадњи дан, Божић, успешну нову годину".

Извор: Пинк тв

Остале вести