Поносан сам што испуњавамо обећано

Најновије
Извор: Taнјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас председника Демократског савеза Хрвата у Војводини Томислава Жигманова, са којим је размотрио реализацију иницијатива и пројеката, који доприносе бољем положају хрватске заједнице у нашој земљи.

Жигманов је рекао да је председник Вучић одговорно приступио испуњавању договора постигнутих приликом потписивања Суботичке декларације о унапређењу односа и решавању отворених питања између Србије и Хрватске, односно разговора са представницима хрватске заједнице у Таванкуту у јуну 2016. године. “Председник Вучић је наш поуздан партнер, а ДСХВ је одговорна странка и зато ће увек истаћи и похвалити сваки напредак у побољшању положаја Хрвата у Србији”, рекао је Жигманов и председнику Вучићу пренео захвалност бројних припадника хрватске заједнице, који поздрављају искрени институционални дијалог и све кораке њихове пуне интеграције.

Председик Србије Александар Вучић са Томиславом Жигмановим.
Извор: Танјуг


У разговору је констатовано да је већина кључних иницијатива и конкретних пројеката у области инфраструктуре, образовања и културе реализована, док је рад на преосталима у току. 

Председник Вучић је рекао да су Хрвати равноправни грађани наше земље, са којима смо увек живели у слози, али да је потребно још много тога урадити на поновном успостављању поверења како се не би осећали занемарени од стране државе или угрожени у друштву. “Хрватска заједница мора да има све услове стандардне за мањинске заједнице у Србији. Поносан сам што испуњавамо обећано”, нагласио је председник Вучић.

Председник Србије Александар Вучић са Томиславом Жигмановим.
Извор: Танјуг


Између осталог, проширена је образовна мрежа на хрватском језику, што укључује и оснивање лектората хрватског језика и књижевности на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду, ради се на комуналној инфраструктури, обнављају се Домови културе у Таванкуту и Моноштру, а завршава се и поступак уступања хрватској заједници родне куће бана Јелачића у Петроварадину.


Председник Вучић је рекао да се нада да ће унапређење положаја Хрвата у нашој земљи допринети и побољшању односа Србије и Хрватске, као и да ће са председницом Грабар-Китаровић у 2019. години радити на успостављању боље сарадње двеју земаља.

Остале вести