СБ УН и да се све врати у пређашње стање

Најновије
Извор: Танјуг

Србија је упутила хитан захтев за одржавање седнице СБ УН о KиМ, рекао је председник Србије Александар Вучић и додао да је спреман лично да учествује.

"Пошто смо закључили да је све што су радили супротно међунароном праву, духу дијалога, и њиховим интерним илегалним прописима, да су угрозили мир и безбедност у целом региону, Србија је упутила захтев за одржавање хитне седнице СБ УН. Спреман сам да као председник лично учествујем у њеном раду.

"Верујем да ''великани'' неће ускратити малој Србији да каже чињенице о томе како се крши право на Западном Балкану и какве су опасности и безбедносни ризици за очување мира ове одлуке", рекао је Вучић на ванредној конференцији за новинаре, поводом формирања војске Kосова.

То је, каже, учињено јер је све што су Албанци радили супротно међународном јавном праву и духу дијалога, као и њиховим интерним и илегалним прописима, а пре свега због чињенице да су овом одлуком угрозили мир и безбедност у целом региону Западног Балкана, као и они који су спонзорисали њихово понашање.

Kако је рекао, не верује да једна малена Србија и њен глас и реч могу да их уплаше.

"Рачунам да су демократске земље и да желе да чују шта Србија и неки други желе да кажу. Рачунам да ће желети да чују. Неће ваљда на недемократски начин да нас надгласају, са 9-6 или 8-7 у СБ УН и не дозволе да се наш глас чује", рекао је Вучић.

Поред тога, каже председник, чекаћемо да укину таксе.

"Све мора да се врати у пређашње стање", прецизирао је Вучић, како би могли да се наставе разговори.

Изјавио је да Србију више не интересују нове мере и таксе Приштине, већ да је време да све мере повуку, врате ситуацију на пређашње стање, а онда ће, каже, Србија бити спремна на разговор.

"Не занима нас више да ли ће таксе бити 10 или 15 или 72 или 1.700 одсто. Више нас не интересују ни нове мере. Они разумеју да су прешли праг, и сада је време да повуку мере и да се све врати на пређашње стање, да не буде такси и онда ће Србија да разговара", рекао је Вучић на ванредној конфренцији за медије.

Председник је подсетио да је Србија увек чувала мир, јер је "сувише деце изгубила у ратовима" и да више нема деце за ратовање.

"Међутим, Србија има образ, понос, достојанство, државност и свој поносити народ. Поносан сам на наш народ на KиМ, на оне људе који су као одговор онима који су окачили америчку заставу, окачили заставу Србије на својим домовима, кућама, улицама. Дивно је изгледала та слика", истакао је Вучић.

Kаже да је то слика "једне мале, али поносне и слободне земље", те да они који немају чиме да се поносе морају да каче туђе заставе да би, наводи председник, показали колико су јаки.

"Не могу да нам укину право на живот, да мислимо, да волимо своју земљу, и право да волимо нашу црвено, плаво, белу тробојку, јер код нас других застава нема и нећемо дати никоме да је гази", закључио је Вучић.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести