Албанци имају велики утицај на власти у Македонији и Црној Гори

Најновије
Извор: Танјуг

Албанци имају велики утицај на власти у Македонији, а слична је ситуација и у Црној Гори, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић поводом изјаве потпредседника косовске владе Енвера Хоџаја о стварању неформалног антисрпског пакта у региону.

Вучић је нагласио да је Енвер Хоџај важио за човека који није екстремиста, а да га сада као екстремисту доживљавају и они на које је највише рачунао.

"Био је у блиским односима са Кристофом Хојзгеном, саветником канцеларке Меркел, и правио нам много проблема својим везама, течним, добрим немачким језиком, својим чврстим залагањем за албанске интересе", рекао је председник за ТВ Пинк.

Како каже, Хоџај се онда "погубио" и помислио да може да ради шта хоће и да има безгранично поверење, те је постао све екстремнији.

То што је Хоџај демантовао наслов у коме се каже да раде на стварању антисрпског пакта, ништа не мења, истиче Вучић и каже да ако се прочита интервју у њему све то стоји, једино можда није употребио реч "пакт"

"Да ли то раде? Слушајте, они имају 25 одсто Албанаца у Македонији, који су у власти. Без њих нема власти у Македонији и они имају значајан утицај. У Црној Гори је мање или више слична ситуација", нагласио је председник.

Како каже, у Црној Гори је изражена огољена антисрпска кампања која је за нашу земљу веома тешка, те да се Србија труди да избегне конфликт са црногорском државом.

"Желимо да имамо најбоље односе. Ужаснут сам да Дејану Мировићу не дате да уђе у Црну Гору. Он је Србин из Црне Горе. Хоћете од нас да правимо такве листе", рекао је председник и додао да је ужаснут да се забрањује улазак у Црну Гору Антићу, Бећковићу, Раковићу.

Како каже, Србија не дозвољава улазак у земљу само криминалцима, а не онима који другачије мисле.

"Ви не дате да уђу у земљу људи који другачије мисле, који су пореклом из Црне Горе и криви су зато што су Срби. Ја да правдам и да објашњавам правно насиље нисам у стању", нагласио је он.

Говорећи о хапшењу Небојше Медојевића и случају Николе Груевског, он је рекао да нема право да се меша у унутрашње ствари других земаља, али и приметио да ако се погледају разлози за њихов прогон Србију би цео свет осудио да тако нешто уради.

"За нас би рекли да смо диктатура, да гонимо људе због изговорене речи, макар била и клевета. Можете за претњу да гоните, али немојте политичке противнике за клевету", рекао је Вучић.

Подсећа да је Србија имала сличну ситуацију, као са оптужбама на рачун Груевског због куповине блиндираног аутомобила, када је БИА мењала своје акте да би за бившег председника Бориса Тадића обезбедила блиндирани мерцедес вредан 600.000 евра.

"Тадића овде нико не гони. Он тај ауто није однео кући. Остало је у Србији. Не знам где је тај аутомобил", закључио је он.

Извор: РТВ Пинк

Остале вести