Шолак и Ђилас су хтели медијски монопол

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас су Шолак и Ђилас својим апсолутним монополом узимања новца у медијском простору покушавали да разарају Телеком, који је куповином Коперникус кабловске мреже, почео да се такмичи са њиховим СББ-ом.

"Шолак и Ђилас су заједничким снагама успостављали не само комплетно медијско тржиште, већ и преко агенција које су трговали медијским простором имали су апсолутни монопол узимања новца. Направили су СББ и мислим да надлежни органи тренутно проверавају како су без динара, и захваљујући коме, могли да добију таку мрежу. Све време су разарали Телеком, чија је вредност стално падала“, објаснио је Вучић гостујући на ТВ Пинк.

Он је подсетио да је Телеком акционарско друштво у којем је држава већински власник.

"Када смо хтели да приватизујемо Телеком, јер сам био сигуран да ко год га узме, мораће да се бори против нелојалне конкуренције, сви су били против тога. А сада када први пут чувамо Телеком они нас поново нападају, јер је Телеком одлучио да развија даље платформе како би се такмичио са Шолаком и Ђиласом“, додао је Вучић.

Он је рекао да је Телеком купио кабловску мрежу Коперникус која је створена у време Шолакове и Ђиласове власти.

"А што је Телеком купио ту мрежу - зато да СББ не би имао све, да би Телеком вредео више. Њихова дужност је да увећавају вредност“, казао је Вучић.

Када је реч о тврдњи да је Коперникус купио две телевизије Вучић је подсетио да су Ђилас и Шолак довели Грка који је власник Прве и О2.

"Ви сте довели тог Грка и све сте имали на тим телевизијама. Што вам је Грк сада продао те телевизије. Сада ја треба да будем крив што је продавао. Да га није неко натерао“, упитао је Вучић.

Он је казао да је преко неких људи поставио питање власнику из Грчке што продаје, да није можда незадовољан условима у Србији, а да је као одговор да то није случај, већ да се ради о професионалној одлуци.

"Да ли је требало да забраним неком Србину да купи те телевизије и да их купи неко од Шолакових и Ђиласових људи споља“, рекао је он.

Вучић је указао да сада покушавају да приказују како је купац те две телевизије ружан, додајући да су много лепи Шолак и Ђилас, и као да је то важно, пошто је то њихов аргумент за боље управљање.

Упитао је и што Коперникусу актуелне власти, које наводно све контролишу, нису три пута дале националну фреквенцију.

"Три пута је Коперникус конкурисао. Испуњавају услове, али сматрали су надлежни да би угрозили функционисање приватних телевизија. Ја сам добио то као образложење“, пренео је он.

Вучић је рекао да су Шолак и Ђилас бесни и да у дану када Приштина најављује формирање војске Косова њихова једина брига је приватни бизнис.

"Баве се само тиме јер су рачунали да би том куповином, а хтели су да купе две телевизије, за шта су послали и понуду преко исте фирме која треба да постане власник Н1 и СББ, и хтели да у потпуности да захвладају не само медијским тржиштем већ и финансијама“, рекао је он.

Вучић је нагласио да су нервозни јер је јасно да нема по 500 милиона евра зараде сваке године.

На критике да су телевизије продате за нешто мање од 200 милиона евра, Вучић је казао да они своје продају по цени од више милијарди евра, и поручио "ко си ти да одређујеш колико шта вреди“.

"Све то је само резултат беса, што су угрожени њихови интереси у милионима евра“, нагласио је он.

Вучић је казао да је за државу била важна само прва трансакција која се тицала куповине кабловског оператера Коперникус.

Поновио је да је Телеком купио само кабловског опетратера јер хоће да се такмичи са кабловским оператерима и да ће наставити то да ради, бориће се на тржишту.

"Надам се и желим да верујем да неће пропасти Телеком, као што би неки хтели“, казао је он.

Додао је и да после те трансакције вредност Телекома је увећана за 300 милиона евра, а држава је зарадила 100 милона.

"Они брину због тога што ће Телеком и даље да се бори на тржишту. То је суштина. Борба хоће ли Телеком да остане или тајкуни да га униште и сигуран сам да народ то одлично разуме", рекао је Вучић.

Навео је и да је Срђана Миловановића молио да им помогне 2008. године и да је био коректан омогућивши им да се појављују на ТВ, али да га после практично више није видео.

"Али, кад људи немају других аргумената и кад полазе од себе, а били су у свим комбинацијама, онда мисле да ће и други тако. Они су доскоро имали своје директоре у Телекому, све су им информације преносили, радили против интереса државе и то сада надлежни органи истражују", рекао је он.

Извор: РТВ Пинк