Јужнокорејски инвеститори добродошли

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас на отварању фабрике "Есекс" (ЛС група) у Зрењанину да су је то догађај од изузетног значаја и за Зрењанин и за целу Србију и поручио да су јужнокорејски инвеститори добродошли.

"Пре само 6 месеци овде је била само ливада и људи су нас са чуђењем гледали када смо говорили да ћемо овде до краја године отворити фабрику која ће запослити 160 људи. Они ће допринети Србији извозом производа у вредности од 132 милиона евра. То је од огромног значаја за нашу земљу и за Зрењанин", поручио је Вучић.

Додао је да је срећан што многе јужнокорејске компаније размишљају о доласку у Србију.

"Њих не можете тек тако да привучете, треба да имате добре услове за привређивање, добре владине услуге, услуге самоуправа, добру радну снагу. Долазак јужнокорејских инвеститора указује на нову фазу - долазак фабрика са високо технолошким развојем, и да ћемо привлачити земље које нисмо до сада. Кореја постаје азијски и светски економски тигар", рекао је он, поручивши ЛС групи да у Србији , било где, отворе и друге фабрике.



"Добродошли сте. Издвојили смо за ову инвестицију милијарду и 620 милона евра а укупна инвестиција је преко 30 милона евра. Желимо да запослимо још више Србију, да људи имају будућност и да размишљају о будућности своје деце", навео је он и додао да је просечна плата нето у овој фабрици 90.000 динара, што је драматично изнад републичког просека.

"Желим још више оваквих фабрика и још оваквих успеха", закључио је Вучић.

Први погон компаније "Есекс Јуроп" је отворен у Индустријској зони Југоисток "Ечка".

Вучић је на почетку свечаности, са министром привреде Гораном Кнежевићем, председником покрајинске владе Игором Мировићем и градоначелником Зрењанина Чедомиром Јањићем и домаћинима, обишао нови погон фабрике за производњу емајлиране жице "Есекс Јуроп".

Камен темељац за ову фабрику положен је у марту ове године у присуству председника Србије, представника државног врха, града Зрењанина и компаније Есекс.

Како је раније најављено из те компаније, вредност инвестиције у фабрику у Зрењанину износи око 30 милиона евра. У Зрењанину је изграђен погон од 14.000 квадратних метара и пословни простора од 2.000 квадрата, а посао је добило између 160 и 170 људи.

Јужнокорејска компанија Есекс Јуроп, која је део "ЛС групе" (производе електро материјал и електронику са годишњим прометом од 19 милијарди долара) послује на преко 100 локација у свету, има своје огранке у 25 земаља у којима запошљава преко 3. 000 људи.

Реч је о европској филијали јужнокорејског огранка "Супериор Есекс", која је водећи европски добављач жице за производњу трансформатора, мотора и генератора, а своје производе испоручује превасходно аутомобилској индустрији, енергетској, те индустрији електричних мотора.

Фабрика у Зрењанину биће први производни погон компаније Есекс на територији источне Европе.

Извор: РТВ Пинк

Остале вести