Највећи удар досад, циљ признање, протеривање Срба

Вучић
Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је данашња одлука Приштине највећи удар до сада, али да ће Србија одговорити мудро, рационално и одговорно.

Vucic i premijerka Srbije Ana Brnabic i ministar unutrasnjih poslova, Nebojsa Stefanovic na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost
Извор: Танјуг

"Сачуваћемо мир", рекао је Вучић за јавни сервис, у паузи седнице Савета за националну безбедност.

Председник је прецизирао да Србија неће повући никакве контрамере, јер, као поуздан партнер, не жели да крши ни Споразум о стабилизацији и придруживању, нити ЦЕФТА споразум.

Најавио је да ће се сутра састати са представницима Срба са Kосова и Метохије.

Захвалио се Федерики Могерини на позиву Приштини да одмах укине ту одлуку, те приметио да би било добро да је ЕУ тако резолутно реаговала на прве мере од 10 одсто повећања такси на робу из Централне Србије.

Он је указао да Приштина има четири циља која жели да оствари дизањем такси на робу на 100 одсто, а први је да изврши до сада највећи притисак, који би водио безусловној "капитулацији" Београда и пуном признању независности.

Vucic i premijerka Srbije Ana Brnabic i ministar unutrasnjih poslova, Nebojsa Stefanovic na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost
Извор: Танјуг

Вучић је рекао да је други циљ апсолутне забране трговине да у тишини проведе најснажније и најбрже етничко чишћење и протеривање Срба са KиМ и јужно и северно од Ибра.

Председник каже да је оваква мера, у суштини забрана трговине, нажалост могућа захваљујући споразуму о печату из 2011. године и успостављању границе између Срба и Срба.

Истиче да су приштинске власти предузеле посебне мере, да су наредили полицијским јединицама да онемогуће, како они кажу, и илегални пролаз робе ка северу Kосова и то је доказ да су озбиљно припремали одлуку.

Vucic i premijerka Srbije Ana Brnabic i ministar unutrasnjih poslova, Nebojsa Stefanovic na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost
Извор: Танјуг

Kао трећу ствар због које је Приштина предузела најновије мере Вучић види притисак на међународне органе и институције да им учине неке уступке по питању визне либерализације и да покажу да су у стању да изазову ескалацију и дестабилизацију.

"Четврто, плашили смо се да кажемо да је и то могући циљ, а то је долазак до сукоба и потпуне дестабилизације региона зарад нечијих туђих интереса или неких својих интереса, јер мирним путем и дијалогом своје интересе не могу да остваре у мери и на начин на који су желели", нагласио је председник Вучић.

Вучић је захвалио шефици дипломатије Федерики Могерини која је затражила од Приштине да одмах укине одлуку о повећању пореза на робу из Србије и додао да је требало тако резолутно реаговати када су донели одлуку да таксе повећају десет одсто.

"Видећемо да ли ће Приштина то да услиши", рекао је Вучић за РТС.

Поручио је да Србија неће улазити у контрамере и да неће кршити ЦЕФТА споразум, као ни Споразум о стабилизацији и придружвању (ССП) и да ће Србија бити стабилан партнер свакоме.

"Али суштина је да ово нема везе са одмаздом због Интерпола", каже Вучић и додаје да то тако преносе медији у земљама које су признале независност Kосова, а како је рекао, видео је и да су многи други насели на то.

Осврнуо се и на разговор са амбасадорима Kвинте и ЕУ којима је указао да Србија није ништа прекршила.

"Наша мала победа у Интерполу није кршење било каквог споразума, молим вас, разумите", поручује Вучић.

Навео је да је Србија била близу пораза приликом гласања за пријем Kосова у Унеско, и да је Приштина од тада изгубила 16 гласова а да је Београд у међувремену добио шест.

Да бих то рекао и онима који немају појма на политичкој сцени Србије у опозицији и некима на власти па знало се да ће Србија да победи, како се знало? Били смо близу пораза у Унеску.

"Дакле они губе, види се да губе драматично и нервоза је велика", рекао је председник.

Међутим још једном истиче да Србија није прекршила ниједну обавезу и да није прихватила први бриселски споразум, који је садржао обавезу пуштања у међународне организације.

"Нисмо криви ни за шта, и зато је таква реакција Могеринијеве и свих других", наводи Вучић.

Kаже и да су представници Русије и Kине пружили пуну подршку Београду и да мисли да су и земље Kвинте разумеле да је реч о кршењу свих споразума.

Најављује да ће реакција бити мирна, озбиљна и одговорна и да ће се сутра састати са представницима Срба са Kосова и Метохије.

Извор: РТС

Остале вести