Писмо Макрона добра и најава и сигнал пред посету

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас захвалност председнику Француске Макрону на личном писму које је упутио Србији и оценио да је то добра најава и добар сигнал пред посету Макрона Србији.

Вучић је, у изјави за телевизију Пинк, казао да се не ради о циркуларном писму, које би ишло свима који су присуствовали церемонији у Паризу, већ о посебном писму за Србију, које му је уручио председник Француске.

Према његовим речима, у писму је исказано високо поштовање према држави Србији и српском народу, говори се о 1.270.000 српских жртава и потреби да им се покаже поштовање.

“Протокол посете Макрона показује да жели да укаже поштовање за српске жртве и колико цени борбу српског народа у Првом светском рату. У другом делу писма говори се о стабилности и европском путу”, пренео је Вучић.

Он је истакао да је на нама да направимо такву посету председнику Француске коју ће памтити и покажемо традиционално српско гостољубље и гостопримство.

“Срби никада нису тражили ништа више од обичног поштовања. Не тражимо ништа. Ми смо једна од ретких земаља која најмање новца тражи од ЕУ. Не кукамо, не молимо ни за поглавља, ни за шта. Ништа посебно не тражимо. Оно што тражимо за нашу земљу је поштовање, а способни смо сами да зарадимо и направимо", нагласио је Вучић.

Председник је оценио да је он  истакао да је Макрон овим писмом показао поштовање и изразио уверење да ће грађани Србије, а позваће их на то, поздравити председника Француске и захвалити му се на посети, јер у његовој агенди није лако наћи простор, а посетиће Србију два дана.

Вучић је рекао да смо имали кратку посету Жака Ширака почетком 2001. године, када је тадашњи председник Француске дошао да се похвали да није дозволио бомбардовање београдских мостова, иако су нам све остале не мање вредне мостове срушили.

Ова посета говори о промењеној позицији Србије, и нешто бољем месту и већем значају који има у свету, али то не значи да смо светска сила нити ћемо икада бити и те снове српске морамо да оставимо по страни, рекао је Вучић.

Kако је рекао разговараће са једним од два најзначајнија европска лидера, о тешким темама, о проблемима али и о томе да дође што више инвеститора из Француске, и имамо што више запослених у фирмама из те земље.

Верујем и да Макрон има исте жеље и намере и са њим сам се у свим разговорима врло добро разумео, а сада после свих дешавања у Паризу, после овог писма ми је лакше и срце ми је на месту, рекао је председник Србије.

Pismo predsednika Francuske Emanuela Makrona upuceno Aleksandru Vucicu.
Извор: Председништво Србије

Извор: ТВ Пинк

Остале вести