Макрон Вучићу: Братство по оружју, основ стратешког партнерства

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је писмо председника Републике Француске Емануела Макрона, у коме се каже:

"Господине председниче, драги Александре,

Желео бих да Вам се лично захвалим на Вашем присуству у Паризу на церемонији, којом је обележена стогодишњица примирја из 1918. године. Знам колико је српски народ пропатио током Првог светског рата, подневши страшне жртве од више од милион и две стотине хиљада људи, што је чинило готово трећину становништва. Желим да одам признање њиховој борби на страни савезница, а посебно Француске на Солунском фронту, о коме се не тако често говори, иако је био одлучујући за окончање тог разарајућег сукоба.

Желим да Ви и српски народ будете у потпуности уверени у моје залагање да се укаже част и оживи ово сећање, као што ћемо то заједно учинити приликом моје посете Србији 5. и 6. децембра ове године.

Изражавам жељу да обележавање братства по оружју наших двеју земаља и жртве наших војника послуже као основа за ново заједничко настојање наших двеју држава у оквиру стратешког парнерства, како бисмо још више унапредили сарадњу, европске вредности и регионалну стабилност.

Такође, желим да Вам се захвалим на Вашем недавном писму у коме сте ми указали на допринос Владе Републике Србије развоју наставе француског језика и мултилатералне франкофоне сарадње. Стално ангажовање Ваше земље током једанаест последњих година у својству члана посматрача Међународне организације франкофоније (OIF) ушло је у нову етапу на самиту у Јеревану у октобру ове године, када сте једногласном одлуком добили статус придруженог члана. Француска је подржала овај избор и ја понављам нашу вољу да Вам помогнемо на путу промовисања француског језика у Србији и вредности које су нам заједничке, на чему сам Вам веома захвалан.

У очекивању да се са Вама ускоро поново сретнем, молим Bac, господине председниче, да примите изразе мог дубоког поштовања“, наводи се у писму председника Макрона.

Београд,

21. новембар 2018.

Pismo predsednika Francuske Emanuela Makrona upuceno Aleksandru Vucicu.
Извор: Председништво Србије

Остале вести