Хвала Грчкој на подршци Србији у евроинтеграцијама

Најновије
Извор: Танјуг

Председник СНС Александар Вучић захвалио се данас на подршци коју Грчка и Нова демократија дају Србији у процесу европских интеграција, а посебно је упутио захвалност лидеру те странке Киријакосу Мицотакису на ставу да Грчка неће мењати своју позицију у односу на питање KиМ.

Вучић је на заједничкој прес конференцији са лидером НД Kиријакосом Мицотакисом рекао да је са грчким гостом разговарао о сарадњи две земље и две партије које су чланице ЕПП блока.

Мицотакиса је, каже, замолио да колико је могуће учини да Србија буде још снажније и боље примећена у европским круговима.

Vucic i Micotakis
Извор: Танјуг

"Српски и грчки народ везује искрено пријатељство и емоционална повезаност", истакао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре али и подвукао да је потребно и да конкретизујемо што више те односе, у инфраструктурним пројектаима, као што је пруга Београд - Солун, инвестицијама, привредној сарадњи.

Навео је и да је Мицотакиса замолио да нам помогне и у неким другим конкретним стварима, а Србији веома битним, као што је гласање у Интерполу, а казао је и да је госта из Грчке инфорамисао и о једностраним потезима Приштине и непоштовању Цефта споразума, који је потписан још пре 12 година.

Vucic
Извор: Танјуг

Kако је рекао, то је учинио не желећи да тражи од Атине да арбитрира у томе, али да скрене пажњу на однос који Приштина има не само према Београду него и према свима другима.

Говорећи о односима две странке, Вучић је рекао да су се договорили како и на који начин да у свим форумима ЕПП подржавају једна другу и како да још више оснаже своје везе.

"Разговарали смо и како да ојачамо сарадњу у свим форумима Европске народне партије", казао је лидер СНС.

Вучић је упозорио на смањен број инвеститора из Грчке у једном ранијем периоду и додао да ће се израдити посебан програм за инвеститоре из те земље.

"Немамо тако добрих и искрених пријатеља као што је Грчка и уверен сам да ћемо бити исто тако блиски или још ближи у будућности" рекао је Вучић.

Vucic konferencija
Извор: Танјуг

Лидер најутицајније грчке опозиционе Нове демократије, Kиријакос Мицотакис, изјавио је данас у Београду да Грчка подржава дијалог Београда и Приштине, али сматра да једнострани потези не помажу, већ, напротив, стварају лошу атмосферу.

"Ми тај дијалог подржавамо у најбољем смислу", рекао је Мицотакис на заједничкој конференцији за новинаре, након разговора са председником Србије Александром Вучићем.

Захваљујући на гостопримству, Мицотакис је рекао да му је ово други пут да борави у Београду, те истакао да Србија у грчком народу има и заувек ће имати традиционалног, стабилног и искреног пријатеља.

"Грчка види Србију у ЕУ, врло добро знамо да је тај пут дугачак, захтеван, захтева жртвовање, то је пут реформи, али и пут који обезбеђује стабилну будућност и боље стандарде за државу и њене грађане", рекао је.

Micotakis
Извор: Танјуг

Он је честитао председнику Србије и влади на успешно спроведеним реформама и економским и привредним успесима.

Указујући да је велика већина грађана веровала да земља иде у погрешном смеру, данас је та чињеница промењена, а то је зато што су, како је рекао, економске реформе успешно спроведене и позитивно се одражавају на бољи живот грађана.

"Дакле, смањење незапослености, повећање БДП и сви ти резултати су озбиљни резултати и успеси", казао је Мицотакис и указао да је политика и његове партије, као и других партија из редова ЕНП тежи бољим резултатима и подстицању привреде и предузеништва што се позитивно одражава на друштво.

Уверен да ће се на плану односа двеју држава урадити више него до сада, Мицотакис је подсетио на период 90-тих, када је његова земља била уз Србију и била велики инвеститор, када многи други нису.

Vucic i Micotakis konferencija
Извор: Танјуг

Протеклих 10 година је оценио тешким за Грчку, али је додао да верује да ту велику кризу, његова земља полако оставља иза себе.

Уколико Нова демократија победи на предстојећим изборима, а то, како је рекао, зависи од поверења народа, Мицотакис каже да Грчка помоћи Србија на нивоу инвестиција, трговинске размене и инфраструктурних пројеката.

"Повезаћемо Грчку са Србијом и Србију са Европом", поручио је Мицотакис.

Истакао је да Грчку и Србију везују традиционалне пријатељске и религијске везе, како је рекао, једна природна блискост и када Срби посећују Грчку и када Грци долазе у Србију.

"И то је најбоље наслеђе које нам омогућава и даје снагу да подржимо Србију и да је поставимо на њено место, а то је центар ЕУ", поручио је Мицотакис.

Мицотакис је рекао да ће српска држава и народ у Грчкој увек имати пријатеља.

"Грчка види Србију у ЕУ. То је тежак пут, са много реформи, али доноси бољитак", казао је лидер Нове демократије.

Извор: Српска напредна странка

Остале вести