У региону нико раван Војсци Србије

Најновије
Извор: Танјуг

Нико у региону не може да се пореди са Војском Србије, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић, након што је присуствовао војној вежби која је изведена на Пасуљанским ливадама, и најавио нова улагања у Војску Србије, како у наоружању и опреми, тако и у подизању стандарда њених припадника.

Вучић је подсетио да је Војска Србије, када је он преузео ресор одбране, 2012. године, имала један неисправан Миг 29, а да их је данас летело осам, да их има 10, а да ће до краја 2019. Војска Србије имати и свих 14 летелица у свом саставу.

Навео је да се данас могло видети 100 тенкова, хаубица Нора која "туче" по први пут, хеликоптери, извиђачи који су тако обучени да се нису могли приметити ни када им се пришло на мање од 10 метара, и нагласио да у данашној вежби на десет локација учествује 8.000 војника, сви из активног састава.

Vucic vezba Vojska Srbije
Извор: Танјуг

Што се тенкова тиче, додао је, проблем је био у посадама, а сада их има 100, такође сви у активном саставу.

"Тенкове ће видети Сремци, Банаћани, 13 ће их прећи инжењеријски мост између Титела и Перлеза, и кроз Kраљево, а на Пештеру ће их бити 25, који делују јединствено као чета у нападу", додао је Вучић.

Према његовим речима, генерали су припремили вежбу тако да артиљерија туче бојевом муницијом преко тенкова.

"Задовољан сам како је Мојсиловић припремио копнену војску", рекао је Вучић.

Vucic vezba Vojska Srbije
Извор: Танјуг

Он је указао на потребу даљег јачања ратног ваздухопловства, а нарочито противваздухопловне одбране, али и додао и да очекујемо још оклопних возила и тенкова из споразума са РФ, али и да радимо на нашим оклопњацима те навео да је данас дејствовао и "Лазар 3".

Међутим, указао је да се мора решити питање опреме, чизама којих мора бити више од два пара, затим униформи, мајица, и подвукао да ће и то све брзо бити решено, уз ангажман и напоре Владе Србије.

Војска ће имати и нови дизајн униформи, каже и истиче да Јумко ради у три смене.

Vucic vezba Vojska Srbije
Извор: Танјуг

Он је подвукао да се морају појачати офанзивне могућности војске и указао да предност има онај ко је за таква дејства оспособљенији.

Објаснио је да смо стога од кинеских пријатеља наручили беспилотне летелице, наоружане, које могу да извиђају, али и да дејствују ракетама и додао да је реч о две батерије са по три летелице и да је вредност посла око 30 милиона евра.

Према његовим речима, на основу тога видећемо да и даље развијемо наше такве системе, које имамо.

На питање где је ВС војска у односу на оне у региону Вучић је рекао да се, осим војске Румуније, која има много већу војску, нико у региону не може поредити са нама.

"Ми и Мађари смо ту негде, а остали далеко иза", рекао је председник Србије.

Vucic vezba Vojska Srbije
Извор: Танјуг

Истакао је да напредујемо корацима од седам миља и то потврдио чињеницом да смо имали "нула", а имаћемо 14 мигова 29, да се купују нови хеликоптери, да се ради на Програму 1.500, најсавременије опреме.

Он је рекао и да се ради на стандарду припадника ВС, али и полиције и БИА, подсетио да ће плата војницима бити повећана девет одсто, да се повећавала и претходних година и да ће се наставити и убудуће, да је реч о људима који раде најтежи посао, те да ће просечна плата у БИА бити 100.000 динара.

Vucic vezba Vojska Srbije
Извор: Танјуг

Војска Србије је озбиљна војска и све је озбиљнија, наставиће се велика улагања и у наредном периоду ће се видети и оно што је већ наручено, додао је председник Србије.

"Стићи ће још нешто", рекао је у разговору с војницима једне јединице којима је говорио о набавци нове опреме и наоружања, истичући да је то већ плаћено, али да не може детаљније да говори, јер би нам, додао је, неки увели санкције.

На Пасуљанским ливадама је одржана вежба "Борбена група у нападу", у којој је учествовало више од 1.200 војника и више од 100 средстава ратне технике - тенкови М-84, борбена возила, хаубице, лансери ракета, минобацачи, као и авиони Миг-29, "Орао" и противоклопни хеликоптери.

Делови велике војне вежбе "Век победника" одржаће се и на Зворничком језеру, на Пештерској висоравни, полигону "Међа" код Лесковца, у Тителу ће бити приказано и форсирање реке и превоз тенкова преко понтонског моста.

Извор: РТС

Остале вести