Потребно је наставити дијалог Београда и Приштине

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас са министарком одбране Италије Елизабетом Трентом, која је први члан нове италијанске Владе, предвођене Лигом Север и Покретом пет звездица, која посећује Београд.

Председник Вучић је изразио захвалност за подршку Италије европском путу Србије, као и интерес за развој сарадње двеју земаља у свим областима. Он је истакао да је за српску економију важно да привуче инвестиције италијанских малих и средњих предузећа, али и усвоји њихова искуства у раду.

Председник Вучић је, говорећи о регионалној ситуацији, изразио велику забринутост због корака које Приштина предузима за формирање тзв. косовске војске, упозоривши да би Србија, евентуалним уласком те војске на север Косова и Метохије, била сатерана у ћошак. Он је посебно указао на то да ниједан међународноправни документ не предвиђа формирање тзв. косовске војске и изразио очекивање да ће Италија разумети да би такви неодговорни потези могли да угрозе мир и стабилност и доведу до трагичних последица.

Двоје саговорника су се, с тим у вези, сагласили да је потребно наставити дијалог Београда и Приштине.

Министарка Трента је истакла да ће КФОР, којим командује италијански генерал, наставити да игра важну улогу у одржавању мира и стабилности, као и у заштити Срба и других неалбанских заједница на КиМ. Она је рекла да Италија поштује војну неутралност Србије, али и да цени опредељење наше земље за сарадњу са НАТО, а посебно учешће припадника српске војске у мировним мисијама УН и ЕУ широм света. Министарка Трента је нагласила да Италија сматра да је Србија кључна земља за мир и стабилност на Западном Балкану.

Председник Вучић и министарка Трента су истакли да ће следеће године две земље обележити два важна јубилеја: 140 година дипломатских односа и 10 година стратешког партнерства, што ће бити прилика за потврду пријатељства и сарадње Србије и Италије.

Остале вести