Заједничко тржиште региона - реалност за 5 или 10 година

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да земље Западног Балкана могу много тога да науче од економског повезивања нордијских земаља, и да је уверен да ће идеја о формирању заједничког тржишта у региону бити реалност за 5 или 10 година.

На отварању инвестиционог форума о могућностима пословања региона Западног Балкана и региона нордијских земаља, Вучић је изразио задовољство што су на скупу присутни представници привредних комора целог региона Западног Балкана, укључујући и приштинску.

“Србија жели мање баријера између наших привреда, више путева, железница, мање задржавања на гранцима. Зато смо предлагали формирање заједичког тржишта, јер смо сви појединачно мали”, рекао је Вучић.

Нагласио је да Србија жели да бизнис, проток људи, капитала, роба и услуга у региону буде потпуно слободан.

Председник Србије Александар Вучић
Извор: Танјуг

"Уверен сам да ће та идеја, која је наишла на подршку у Албанији и БиХ, а надам се да ће и у Македонији и у Приштини, макар за 5 или 10 година постати реалност”, поручио је Вучић и истакао да ће тиме трошкови бити смањени за седам до осам одсто, а регион ће повећати конкурентност на тржишту ЕУ и постати привлачнији за већи број страних инвеститора.

Председник Србије је захвалио свим инвеститорима из нордијских земаља који улажу у Србији, и навео да је размена са нордијским земљама још увек мала, у 2017. години била 655 милина евра.

“Верујемо да ће ове године премашити 700 милиона евра. Надам се да ће бити много више. То нису довољно уверљиви бројеви, сигран сам да можемо боље у будућности”, каже Вучић.

Иневститорима из Данске, Финске, Шведске и Норвешке уз захвалност на пословању у Србији, поручио је да ће имати подршку наше државе у складу са законом.

Председник је навео је да је укупна трговина Србије са ЕУ 67 и 68 одсто и да то јасно говори ко су нам кључни партнери.

Он је позвао привреднике из региона да улажу у Србију и навео да ће Србија улагати у регион, а позвао је и нордијске земље да улажу у Србију и земљама Западног Балкана.

Истакао је ће се земље региона ако се угледају на нордијске, мењати себе у смеру најуспешнијих и најмиринијих зона на свету.

Остале вести