Циљ 30.000 или 40.000 ђака у дуалном образовању

Најновије
Извор: ТВ Пинк

Председник Србије Александар Вучић је изјавио данас да је око 4.500 деце укључено у дуални систем образовања и да циљ да тај број буде повећан на 30.000 или 40.000 ђака.

Вучић је након разговора са ђацим, на царинској испостави - Терминал Београд, у присуству председника Аустрије Александера Ван дер Белена, захвалио тој земљи и Привредној комори Аустрије што подржавају развој дуалног образовања у нашој земљи.

"Срећан сам што сам овде са председником Аустрије и због наше дивне деце која почињу да раде у седам аустријских компанија и исторемено уче. Мислим да је то најбољи пут да стекну највише степен одговорности и марљивости. То је дивна вест за нашу земљу", рекао је Вучић.

Он је родитељима захвалио што су имали разумевања за децу и што има на тај начин помажу у животу и поручио да ће држава и друштво помоћи у томе колико год могу.

"Марљивост, знање и одговорност ће вам остаје за цео живот", нагласио је Вучић. Навео је да је пре пет година у дуалном образовању било 11 или 12 пута мање деце и да је направљен велики помак.

"Тек када будемо имали 30.000 или 40.000 деце у систему дуалног образованај бићемо задовљни. Тада ћу знати да је економска будућност Србије сигурна", навео је председник Србије.

Вучић је додао да ће та деца бити понос и својим родитељима и држави Србији.

Представници аустријских логистичко- шпредитерских компанија које послују у Србији и Саобраћајно техничка школа у Земуну потписали су уговоре о дуалном образовању за образовни профил техничар за логистику и шедицију. Тако 30 ученика започиње учење кроз рад у компанијама Gebruder Weis s, Cargo partners, Lagermax, Sc henker, Kuhne und Nagel, Quehenberger i DM.

Вучић је рекао ђацима да чак и ако буду некада променили радно место и професију да ће има остати радне навике, одговорност и вештине које ће стећи у дуалном образовању. Приметио је да су земље са дуалним образовањем много успешније од оних који немају тај систем.

"Онда видите зашто су Аустрија, Немачка, Швајцарска, Холандија и Данска испред свих осталих, видите огромну разлику", нагласио је Вучић.

Рекао је ученицима да сада имају додатну одговорност да као млади почну да раде у великим и успешним компанијама и да истовремено уче. Вучић каже да ће ђаци у дуалном образовању стицати знање и одговорност које су многи у нашој земљи стицали тек у у тридесетим или чак четрдесетим годинама.

"То ће и вашим родитељима донети мање главобоље. У Влади Србије сам запосленима променио радно време од пола осам, па нису могли да се навикну, а сада би им променио на пола седам", рекао је Вучић.

Додао је да је био међу бољим студентима на Правном факултету, али да је током студирања свега једном видео судницу, јер студенти нису имали праксу.

Председник Аустрије Ван дер Белен, који борави у Србији, рекао је да је једном у Салзбургу разговрао са око 600 ђака и том приликом казао да долази са универзитета и да упркос великом знању које је стекао ништа не зна да поправи већ за све мора да зове мајсторе. Истакао је да је тачно то што је рекао Вучић да у земљама са развијеним дуалним образовање млади раде у познатим компанија, а да два или три дана недељно имају теоријску наставу.

"На тај начин млади у Аустрији уче нешто што ја неумем иако сам ја председник земље. Никад се не зна можда ћете радити нешто друго у животу, али је важно да сада наставите да учите, јер ћете касније знати да радите нешто што ја сада не знам", нагласио је Ван дер Белен.

Вучић је на то у шали рекао - када имате неки проблем у кући имате Србе у Бечу да позовете и тако засмејао председника Аустрије.

"А, ми морамо да чекамо ове младе људе да бисмо могли многе важне ствари да урадимо зато што смо тај део људи у претходном периоду изгубили", додао је Вучић.

Остале вести