Под окриљем ЕУ смо, али без Вашингтона се не може

Најновије
Извор: Танјуг

На Западном Балкану се не може без Вашингтона, иако регион функционише под окриљем ЕУ, констатовао је председник Александар Вучић и додао да Србија има добре односе са САД и поред супротстављених ставова о КиМ, те да је недавно остварен помак, јер су у Вашингтону почели да слушају српске ставове.

Вучић је, на питање модератора на Београдског безбедносном форуму како раде САД на Балкану и како види ситуацију када упреди САД са деловањем ЕУ у смислу демократизације региона и његовог довођења под западну сферу утицаја, казао:

"Нисам баш најбоља особа за коментаре о томе, има већих ''фанова'' САД у нашем државном руководству. Али, рационално говорећи, имамо добре односе са САД, они су барем почели да нас слушају. Имамо различите ставове о Косову. На потпуно супротстављеним странама смо када се ради о формирању косовске војске и неким другим питањима. Али, постоји прогрес, који је начињен недавно".

Како је рекао, постоји шанса да говоримо отворено са америчком администрацијом и њеним представницима.

"Надам се да ћемо тако и наставити", истиче Вучић.

Како каже, неко може рећи да се Србија с времена на време понаша као слон у стакларској радњи, али да се, мање-више, то се може рећи и за америчку политику.

"Али, морамо да радимо са њима. Они су стварна суперсила, ми смо мали. Немам велика очекивања али имам наду", рекао је Вучић.

Он је додао да је у уводној речи био веома јасан:

"Признајем да у ЕУ има пуно људи који улажу пуно напора у циљу стварања боље атмосфере између држава и територија Западног Балкана и Уније али то није довољно. Видећете разлику - 2001. године је подршка НАТО у овој земљи била 38 одсто, данас четири одсто, подршку ЕУ 80 одсто, а данас око 42 одсто. Како год, када буде референдум та подршка ће бити 52 одсто, не кажем да је то угрожено. Није. Али, људи који се залажу за пут у ЕУ, укључујући и мене раде то на рационални начин и виде рационална решење", истиче Вучић.

То више није сан, више није случај да људи једва чекају да виде резултате као што је коначи датум уласка у ЕУ, каже он.

Подсетио је на почетак Берлинског процеса пре пет година, када су сви имали велике наде.

"Мислили смо да смо у позицији да решимо све инфраструктурне, економске проблеме. Ја се још дивим Ангели Меркел што је све то успела да обједини на конференцији. Ако ништа друго, једном годишње се подсећамо на обавезе и шта смо пропустили. Али, проблем је у томе што смо на почетак изградње аутопута мира чекали шест година", каже он.

Људима, како каже, требају опипљиви резултати - путеви, железнице.

"Не тражимо више новца од ЕУ, мада сам био сведок тога да се неке чланице боре само за новац. Ми то никад нисмо тражили. Тражили смо узајамно поштовање. Са наше стране га имате а треба нам од стране ЕУ", истиче он.

Наводећи да је и у земљи доста критикован због односа према Меркеловој, он каже да је ипак, мало њих којима је заиста стало до Западног Балкана.

"Наставићемо да повећавамо наш раст, удвостручићемо БДП, бићемо сасвим друга земља. То је оно што нам треба, на то сам мислио кад сам говорио о миру, зато нам треба и подршка САД, без обзира на то да ли им се свиђамо или не и да ли се они нама свиђају или не", каже Вучић.

Важно је да разговарамо са њима, да налазимо заједничка решења - без САД, ЕУ, Русије у региону то није могуће.

"Радимо под окриљем ЕУ али не може се без Вашингтона", закључио је он.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести