Уједињена Европа има већу тежину на светској сцени

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић рекао је да се патриотизам за њега подразумева и да нема ништа лепше од љубави према земљи и народу, али да га помало плаши деценијски тренд "пуне и све снажније селфвиктимизације" већине других народа у региону, у којој су Срби главни кривци за све.

Председник Аустрије Александер ван дер Белен поручио је данас да уколико одређене политичке партије у Италији и Француској стварно мисле да у неком тренутку расформишу Европску унију, не чине услугу својој земљи.

"Заједно, у оквиру ЕУ, у светској политици имамо већу тежину него свака земља понаособ", рекао је Ван дер Белен на конференцији за новинаре са српским председником Александром Вучићем у Београду.

На питање који положај има национализам у модерној држави и модерној Европи, Ван дер Белен је рекао да сматра да су идеје национализма из 19. века и старе представе о националном суверенитету потпуно превазиђене, посебно за мале европске државе.

"Ако говоримо о патриотизму, да човек своју домовину у политичком, привредном, културном смислу брани, онда је то у мојим очима нешто сасвим нормално и у том смислу сам и ја аустријски патриота", рекао је Белен.

"Ми Срби се суочавамо и са проблемом да сачувамо и одбранимо себе од свеколикекривице за све што се десило на простору бивше Југославије и тиме додатно подижемо зидове између нас и других. Ако тако размишљамо сви, претпостављам да ћу ја увек наћи више кривице код другог, а они нешто више кривице код нас", рекао је Вучић.

То доприноси даљем развоју нетрпељивости што у годинама пред нама може да доведе до негативних последица због чега је важно радити на очувању мира и стабилности, поручио је Вучић.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести