Србија конкурентнија, то носи инвестиције и раст

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да напредак Србије на ранг листи Индекса глобалне конкурентности Светског економског форума (WЕФ) за 2018. годину за пет места значи и долазак нових инвестиција, што означава и нове фабрике, нова радна места, раст животног стандарда, БДП-a, градњу нових болница, путева...

"Говоримо о важним стварима", рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинара са аустријским председником Александером ван дер Беленом одговaрајући на питања у вези са извештајем објављеним на званичној интернет страници WЕФ-а, по којем је Србија по анализираним институционалним, политичким, економским и другим индикаторима има укупан скор од 60,9 поена, што је за 1,7 поена боље у односу на прошлу годину.

Председник Србије је изразио уверење да ћемо даље да напредујемо и да је потребно да више радимо на иновативним технологијама.

Навео је да смо испред свих земаља бивше СФРЈ, сем Словеније, да смо испред Хрватске по први пут, а да су остали значајно испод.

Истакао је да није било лако то постићи, да је било потребно спровести много тешких реформи, "а људи ће видети, кроз долазак већег броја инвеститора, већи БДП, више путева, болница, имати виши животни стандард. 

Рекао је и да због свег тога, постигнутих резултата, могу и да се повећавају пензије, а да ће и плате бити повећане у распону од седам до 12 одсто.

Додао је да смо ми сиромашна земља, да је то недовољно али да су те цифре незамисливе за развијене европске земље.

Указао је да све више најмоћнијих компанија ради код нас, запошљава високостручне кадрове који неће ићи напоље у друге европске земље.

Рекао је и да ће се запошљавати и друга радна снага на која се није обраћала пажња и која је дефицитарна, кроз дуално образовање које радимо са Аустријом, Швајцарском и Немачком, те ћемо имати преко потребних занатлија.

"Зато ствари иду полако на боље, али свакако на боље и хвала што нам помажу наши пријатељи из Аустрије. Свакако Србија, ако постане члан ЕУ, неће бити најсиромашнија земља, а гледаћемо да не буде велика разлика између нас и многих других", поручио је Вучић.

Према извештају објављеном на званичној интернет страници WЕФ-а, Србија по анализираним институционалним, политичким, економским и другим индикаторима има укупан скор од 60,9 поена, што је за 1,7 поена боље у односу на прошлу годину.

Од земаља на простору бивше Југославије најбоље је рангирана Словенија на 35. месту са резултатом 69,6 поена.

Хрватска је пала за два места на 68. позицију (60,1 поен), док се Црна Гора попела за "две степенице" на 71. место (59,6 поена).

Македонија, која прошле године није била рангирана услед недоступних података, налази се ове године на 84. позицији на листи глобалне конкурентности са скором од 56,6 поена, а Босна и Херцеговина је склизнула за једно место на 91. позицију с резултатом 54,2 поена.

Анализираних 140 земаља представља 99 одсто светског бруто домаћег производа (БДП) и 94 посто светске популације.

Остале вести