Одлазак УНМИK-а довео би Србију у тешку позицију

Најновије
Извор: Танјуг

Одлазак УНМИK-а са Kосова, као и формирање војске Kосова, довео би Србију у ужасно тешку позицију, поручио је председник Србије Александар Вучић и оценио, поводом писма Ники Хејли, да је очигледно да САД хоће да склоне све што УН представљају на Kосову, јер је за њих Kосово независна и суверена држава.

Вучић је, коментаришући иницијативу одлазеће америчке амбасадорке при УН Ники Хејли да се УНМИK повуче с Kосова, замолио САД да када доносе одлуке, шаљу и о интересима стабилности и миру које су можда у складу са њиховим интересима.

"Зато што би одлазак УНМИK-а, као и формирање војске Kосова, довео Србију у ужасно тешку позицију, у којој више не бисмо имали избора, ни право да било шта друго бирамо и учинимо осим да штитимо своју земљу", рекао је Вучић.

Он је рекао да је очигледно да Американци хоће да склоне све што УН представљају на Kосову, јер је за њих Kосово независна и суверена држава.

“Очигледно је да хоће да склоне и последње трагове Резолуције 1244 и међународног правног поретка и да покажу да је њихова одлука била једина могућа и правно ваљана”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре са аустријским председником.

Он је додао да се нада да Србију нико неће довести у ту позицију, рушећи међународно-правни поредак како би показали да могу да учине шта год хоће у свету.

Одлазећа америчка амбасадорка при УН Ники Хејли послала је писмо генералном секретару УН Антонио Гутерешу у коме тражи да се УНМИK повуче са Kосова.

Навела је да је УНМИK остао непромењен упркос напретку и сталном понављању ставова већине чланица Савета безбедности УН да је испунио свој мандат и захтева од Генералног секретаријата да искористи утицај својим ауторитетом и иницира да се направи излазна стратегија за УНМИK.

Остале вести