Могуће додатно повећање пензија следеће године

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас пензионерима у Србији да ће, поред најављеног повећања пензија од следећег месеца у висини од 8,8 до 13,2 одсто, у наредној години моћи да очекују додатно повећање од три, четири, а ако буде могуће и пет одсто.

Вучић је одговарајући на критике да се "пензије само враћају на старо" на период пре 2014. године, када је донет Закон о привременом умањењу пензија, рекао да ће свака пензија у односу на пре четири године, када су пензије "смањене због катастрофалне политике која нас је довела до банкротства", бити већа.

Вучић је рекао да ће 1. јануара 2019. године Србија бити у десет земља Европе са најнижим дугом.

"Ја сам поносан на ту чињеницу. И пензионери треба да буду поносни јер су нам они највише помогли, на себе и на своју земљу која је то успела да направи", рекао је Вучић.

Kаже да ће тада јавни дуг износити 48 одсто БДП-а.

Пензије ће, напомиње, бити увећане за најмање 8,8 посто, а за неке 13,2 одсто.

Kаже да неки пренебрегавају ту чињеницу и наводи да ће пензионерима којима нису смањиване пензије, што обухата оне са примањима до 27, 28 хиљада динара, а то је 69 одсто пензионера (од 1,75 милиона пензионера), пензија бити повећана за пет посто.

"И они ће имати највећи раст у односу на 2014. годину", додао је Вучић.

Kаже да је све то значајно више од нивоа инфлације за тај четворогодишњи период одговарајући тако на критике да повећање пензија није усклађено са инфлацијом.

"Хоћемо и следеће године да увећамо три,четири или ако будемо у могућности и пет посто пензије", каже председник.

"Пензионери сами знају коме могу да верују и сами ће да виде шта ће да буде следеће године", додао је он.

Вучић најављује да ће први пут свим пензионерима, не како каже, о државном трошку, већ можда и као председник највеће партије у Србији, о трошку странке коју води, да упути писмо захвалности.

"Да се захвалим, без обзира да ли је за нас, против нас, да се захвалим за све оно што су урадили за земљу. Они ће живети много боље у будућности, имати много више захваљујући себи, свом стрпљењу, трпељивости и вери у своју државу".

Он се осврнуо и на писање главног и одговорног уредника недељника НИН Предрага Ћулибрка о пензијама рекавши да не чита тај недељник.

"Не читам Ћулибрка, пошто ја тај увек причао да ћемо увек да имамо најнижи раст, сад не зна шта ће са собом. Хода улицама и не зна шта би са собом од муке и како да призна да Србија има највећи раст у региону".

Извор: ТВ Пинк

Остале вести