Више деце на лечењу у иностранству о трошку државе

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се данас пет до шест пута више деце лечи у иностранству, од када је основан Буџетски фонд за лечење пацијената у иностранству 2014. године и додао да није срећан што држава не може увек да интервенише, али да се ситуација поправља.

Вучић је рекао да се до оснивања Фонда у просеку око 110 деце лечило, и то 2009. године - 98 деце, 2010. године - 116, 2011. - 140, а 2012. године само њих 45.

Од оснивања Фонда, 2015. године на лечење је упућено 306 малишана, 2016. - 563, а прошле године 614 деце.

"То је четири, а данас већ и пет и шест пута више деце коју лечимо кроз Фонд, новцем из буџета, него раније. На то сам поносан. Нисам срећан што и даље имамо сиромашних људи који не могу да плате лечење за децу и што држава не може и свуда да интервенише, али ствари драматично поправљамо", рекао је Вучић новинарима упитан да прокоментарише критике да држава не даје новац за лечење деце.

"Немам ништа против. Није мој посао да уживам у похвалама и да желим похвале, то ми не треба. Важно је да људи у Србији све виде и разумеју", додао је коментаришући.

Подсетио је да је Фонд основан 2014. године како би се лечило више деце, односно како би се смањио број деце које ће се лечити смс порукама.

"Наравно да не можете увек све да платите и да интервенишете, никада неће до краја то бити потпуно праведно и правично, али што више деце помогнете - тиме сте урадили најлепшу ствар за земљу и народ", додао је.

Указао је и да су листе чекања у клиникама смањене три пута - са 250.000 до 300.000 пре пет година, на данашњих 70.000 пацијената, што је, каже, импресиван резултат.

"Нисмо и даље задовољни, али то све не иде преко ноћи. Све морамо ново да изградимо, направимо. Али, ово су добри резултати који то показују. А да ли ће неко да каже хвала или не, питање је јавног дискурса и васпитања и ништа више од тога. Најмање могу да вам опросте да сте успешнији од њих", рекао је Вучић.

Истакао је да се граде нове и обнављају бројне здравствене установе у Србији, набавља модерна опрема.

"Разумем оне који су разарали здравствене установе, подметали пожаре по болницама, за шта никада доказа нећемо моћи да нађемо, али сви знају о чему се ради. И никада нигде нису изградили. Никада оволико болница, домова здравља, амбуланти по Србији није изграђено у последњих 20-25 година", рекао је Вучић.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести