Тиршова 2 биће готовa до краја 2022. године

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Београд за четири године, до краја 2022. године, добити нови објекат Дечје клинике ,"Тиршову 2", у чију изградњу и опрему ће бити уложено 54 милиона евра.

Вучић је, након обиласка унутрашњости Дечје клинике у Тиршовој новинарима рекао да је у реновирање старог објекта уложено 7,5 милиона евра, што је, како је рекао, огроман новац, али ће бити потребно још милион евра да би се направило све оно што је неопходно и уложило у нову опрему и инструменте - магнетну резонанцу, ангио салу.

"Kренули смо у велике промене у комплетном систему здравства, јер кроз здравство се огледа како једно друштво напредује", рекао је председник.

Подсетио је да је о најављеној изградњи "Тиршове 2" још у изборној кампањи говорио градоначелник Зоран Радојчић.

"Са најпознатијим компанијама крећемо у израду студије изводљивости, а ангажоваћемо и консултанте из најмоћнијих европских земаља", рекао је председник уз напомену да би, додуше, више волео да су све болнице ближе аутопуту.

Председник Србије Александар Вучић у обиласку дечје клинике Тиршова.
Извор: Танјуг

Рекао је да држава има новац за изградњу "Тиршове 2", те истакао да се планира и измештање Акушерске клинике "Народи фронт", како би се будућим мајкама, трудницама и породиљама, обезбедили најбољи услови.

И не само за њих, већ најбољи услови за све наше грађане, посебно за нашу децу, рекао је Вучић.

Подсетио је да се 40-50 година у објекте здравственог система ништа није улагало. Сада, казао је, радимо у Београду, потом ће на ред доћи Нови Сад, а онда и Kрагујевац.

Дечја болница у Тиршовој и "Тиршова 2" је један од приоритета.

Председник Србије Александар Вучић у посети дечје клинике Тиршова.
Извор: Танјуг

Рок изградње је крај 2022. године, а трудиће се, каже, да то буде и пола године раније.

"Некоме, можда, то изгледа далеко, али за четири године имаћемо нову болницу и нове услове", казао је председник и додао да се размишља и о Инфективној клиници и згради Онкологије и у том смислу је идеја да се докупи део плаца који држава има на Бежанијској коси, где би се изградио и изместио болнички комплекс, на место које је лакше доступно него овде у центру града", рекао је.

Тај клиничко-болнички центар ће бити грађен по пројектима најмоћнијих земаља Европе, узећемо за то већ готове пројекте, казао је председник.

Вучић је рекао да ће се даљим растом омогућити бољи на пружању здравствених услуга, опрема, а повећаће се и брига о здравственим радницима, пре свега медицинским сестрама и, наравно, лекарима.

Надлежни ће, додао је, ових дана саопшти колико ће бити повећање платама свим категоријама запослених у здравству.

Поновио је да ће посебна пажња бити поклоњена медицинским сестрама које треба, како је рекао, задржати да остану у Србији, али истовремено треба бодрити младе људе да се обучавају за бављење тим послом.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести