Међусобна подршка, Kина да помогне модерним технологијама

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Тјенђину, после сусрета са кинеским премијером Ли Kећангом, да је на састанку потврђена међусобна подршка на политичком плану и вечно пријатељство, а да су највише разговарали о томе како Kина може да помогне Србији у усвајању модерних технологија.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic u Kini.
Извор: Танјуг

"Управо смо завршили разговор са делегацијом на челу са Ли Kећангом. Наставили смо разговоре које смо имали јуче са шефом државе, Си Ђинпингом. Не морам да понављам, али под утиском поново изговарам да је то велика ствар и велика част за нашу земљу", рекао је Вучић новинарима.

Он је рекао да је по свим питањима изражено једногласје и међусобна подршка - територијалном интегритету Kине и Србије, а на састанку се, како је рекао, могло чути да нас Kина "снажно цени и да би и у будућности волела да види независну, самосталну и јаку Србију".

"Рекао је Ли да смо вечни пријатељи, да смо показали то једни другима у тешким условима и временима, не само када је то лако", цитирао је Вучић кинеског премијера.

Он је изразио захвалност Kини и поновио да иако и у политичким и у људским односима ништа краће не траје од захвалности, код нашег руководства није тако.

"Ми ћемо да памтимо шта су урадили за Железару, али и у тешким временима 1999. године", рекао је он, подсетивши да се састао и са гувернером провинције Хебеи, која је по површини величине Немачке.

"Са њим сам разговарао о инвестицијама и индустријском парку у Смедереву. Лија сам замолио да нам помогну око Четврте индустријске револуције, око уласка у цео процес, који би једна мала земља, Србија могла да прати. Потребна нам је помоћ Kине у модерним технологијама, роботизацији друштва", рекао је Вучић.

Онима у Србији који му се, како је рекао, смеју, поручује:

"Немам ништа против да ми се многи у Србији смеју. Сваки пут се смеју и сваки пут се испостави да се залудо смеју".

Додао је да ће Србија, пре његове следеће посете Kини, у априлу следеће године када се одржава други самит "Један појас један пут", послати неколико тимова.

"Да видимо где ми можемо да добијемо неко учешће, да даље развијамо нашу земљу, да сачувамо памет у земљи. Kако да добијемо део модерних технологија којима до сада нисмо могли да овладамо. То је била и главна тема разговора уз искрено изражено пријатељство", рекао је Вучић.

Он је додао да је Kина Србији сада пети привредни партнер, са милијарду и 800 милиона размене, да Србија повећава свој извоз и за 100 одсто иако су то и даље све мале цифре.

"Али ми имамо све већи број кинеских инвеститора, тиме треба да се дичимо, хвалимо и храбримо и у будућности користимо. Kинески пријатељи желе да нам помогну, виде у нама поузданог и стабилног пријатеља, али и самосталну и суверену земљу", рекао је он, додајући да у Kини знају и да се на Србију не може вршити притисак тако да се одрекне свог кинеског пријатеља.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести