Огроман значај будућег индустријског парка у Борчи

Најновије
Извор: Танјуг

Изградња Индустријског парка пријатељства у Борчи, који ће Србији донети укупну инвестицију у висини од две милијарде евра, од огромног је значаја за Србију, оценио је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је рекао да је посебно значајно то што је данас управо кинески председник Си Ђинпинг ту тему споменуо у разговору са њим.

"Индустријски парк у Борчи не праве Кинези да нико не би дошао. И посебно је значајно што је председник Си споменуо индустрстријски парк у разговору са нама. Од великог је то значаја. Кинези су страховито озбиљна нација, они анализирају сваку реч коју они изговоре и анализирају сваку реч коју ми изговоримо", каже Вучић.

Председник је рекао да је у разговорима са Кинезима било речи по питању много тема, једна тема су, прецизира, преференцијални кредити.

"Друге су додатне кинеске инвестиције, у наше руднике, у нашу индустрију, изградњу индустријских паркова".

Индустријски парк у Борчи простираће се на 320 хектара и у њему би требало да послује 1.000 кинеских компанија.

Према пројекцијама компаније ЦРБЦ, која ће инвестирати у парк, требало би да се отвори 10.000 нових радних места.

Директна инвестиција ЦРБЦ-а у Индустријски парк пријатељства требало би да износи око 220 милиона евра, а, ако се узму у обзир све компаније које би требало да почну да раде у Парку, предвиђа се да ће вредност инвестиције бити укупно око две милијарде евра.

У наредним месецима, план је да се дефинише тачан број компанија које ће доћи те да влада крене са улагањем у инфраструктуру како би Кинези кренули са градњом једне по једне фабрике.

Остале вести