Вучић и Си истакли значај сарадње у оквиру иницијативе

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић и кинески председник Си Ђинпинг истакли су данас у Пекингу значај сарадње две земље у оквиру инцијативе "Један појас, један пут".

Си је истакао значај сарадње две земље у околностима, како је рекао, дубоких и сложених промена у свету, а председник Вучић је констатовао да Србија већ убира многе плодове сарадње у оквиру кинеске иницијативе.

Председник Kине Си Ђинпинг рекао је данас на почетку састанка са председником Србије Александром Вучићем, у Дому народа, у Пекингу, да се у свету данас дешавају "дубоке и сложене промене" и да је, у том светлу, сарадња Србије и Kине веома важна.

Ђинпинг је истакао да су односи између две земље веома јасни и поручио да је Србија добар пријатељ и партнер Kине.

"Ви сте нам добри пријатељи и партнери и дугорочно радите на унапређењу наших односа и наше сарадње и ја то заиста високо ценим", рекао је Ђинпинг.

Пројекти се, приметио је кинески лидер, реализују један по један.

Он је подсетио на први састанак иницијативе "Један појас, један пут", на којем је започела најинтензивнија сарадња и указао на њен значај у новим околностима:

"У свету се дешавају дубоке и сложене промене и у том светлу, међународна сарадња је све значајнија, а сарадња Kине и Србије је веома важна", констатовао је Си.

Kинески председник је рекао да је спреман да и даље подржава комуникацију и размену мишљења са председником Србије и да се даље ради на унапређењу односа.

Председник Србије је истакао да је почаствован што је гост у Пекингу и нагласио да то представља велику радост и огромну наду за народ Србије.

Председник Вучић је у сусрету истакао да је веома почаствован, да му је драго што је у Kини, а Сија је ословио са "пријатељу".

Рекао је да две земље гаје пријатељске односе и да Сија сматра пријатељем.

Србија изузетно цени економске односе са Kином.

Извор: РТС

Остале вести