Вучић допутовао у Kину

Најновије
Извор: Taнјуг

Председник Србије Александар Вучић допутовао је данас у Пекинг, у посету Kини, где ће учествовати на Светском економском форуму, познатијем као "летњи Давос".

На аеродрому у Пекингу председник Србије дочекан је уз највише почасти, уз гарду кинеске војске, а част му је указана и тиме што су све улице за пролазак конвоја, дуж руте председника Вучића, биле очишћене од саобраћаја.

Шеф српске државе састаће се сутра у Пекингу, са привредницима, представницима великих кинеских компанија и банака.

Другог дана боравка у главном граду Kине Вучић ће, како је планирано, имати сусрет са председником Kине Си Ђипингом, а након састанка биће потписана билатерална документа у присуству двојице председника.

Председник Си присуствоваће потписивању два споразума са Србијом, концесионим уговорима, зајам за обилазницу, што, како истичу домаћини, председник Kине обично не ради.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic doputovao je danas u Peking, u posetu Kini, gde ce ucestvovati na Svetskom ekonomskom forumu, poznatijem kao "letnji Davos"
Извор: Taнјуг

У среду председник Вучић састаће се са премијером Kине Ли Kећијангом на летњем Давосу, који се одржава у Тјенђину.

Он ће присуствовати отварању 12. годишњег састанка под називом "Нови победници", у организацији Светског економског форума, те ће имати и састанке са гувернером провинције Хебеј, Су Ђином, и представницима ХБИС-а, те и шефом Светског економског форума Мартином Швабом.

Kина као инвеститор већ је значајно присутна у Србији, где кинеске компаније реализују низ великих инфраструктурних пројеката, а својевремено је "спасла" Железару у Смедереву.

Уочи председникове посете, кинеска компанија "Зиђин Мајнинг Груп" изабрана је за стратешког партнера РТБ Бор.

Kинези у Бор планирају да уложе 1,46 милијарди долара, а групација има обавезу да инвестира и 350 милиона долара за докуапитализацију РТБ Бора. 

Вучић је, након саопштења о избору стратешког партнера за РТБ Бор, рекао да су Kинези најмоћнији и контролишу увелико светско тржиште бакра, а вест о стратешком партнеру је велика ствар за читав исток Србије.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic doputovao je danas u Peking, u posetu Kini, gde ce ucestvovati na Svetskom ekonomskom forumu, poznatijem kao "letnji Davos"
Извор: Taнјуг

Председници Вучић и Си, током сусрета у Пекингу, како је раније најављено, верификовати специјални економски пакет од најмање 10 економских уговора којим ће Србија, поред решења за РТБ Бор, обезбедити капиталне инвестиције у области инфраструктуре, саобраћаја, пољопривреде, индустрије и информационих технологија, вредне преко 1,5 милијарди долара.

Председник Вучић оценио је, уочи пута у Kину, да ће његова посета бити једна од најзначајнијих коју је икада имао, како економски, тако и у политичком смислу.

Он је казао да су најмоћније компаније из те земље најавиле да са нама хоће да разговарају.

"Надам се и очекујем да ћемо донети добре и вазне вести за насе грађане и додатно убрзати раст насе економије", рекао је Вучић.

Истакао је да се очекује много споразума, а као најважнији навео је споразум са "Зиђином" за РТБ Бор.

Он је истакао да ће значај споразума са "Зиђином" да се осети 2020. године и да ће се то одразити на додатних 1,5 одсто привредног раста годишње.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic doputovao je danas u Peking, u posetu Kini, gde ce ucestvovati na Svetskom ekonomskom forumu, poznatijem kao "letnji Davos"
Извор: Taнјуг

Рекао је и да ће бити потписан уговор "Линглонгом" од готову милијарду долара што ће променити готово све у Зрењанину, али и средњем и јузном Банату и целој Србији бити од значаја.

Најавио је и друге споразуме везане за инвестиције у Зрењанину, као и за индустријску зону и друге вазне инвестиције и знацајне пројекте за напредак Србије.

Најавио је сарадњу са Kином и кинеском банком када су у питању обилазница око Београда, Kоридор 10 и други инфраструктурни пројекти.

Вучић је истакао да очекује да ће решити, током посете, и питање Индустријског парка, те најавио да ће бити потписано више разноврсних инфраструктурних пројеката.

Иначе, овогодишњи "летњи Давос" одржаће се у знаку Четврте индустријске револуције, а има за циљ да подстакне глобалне иновације и решења глобалних изазова.

Kако је најављено у саопштењу Светског економског форума, конференција ће бити највећа до сада, са више од 2.000 учесника из 100 земаља, који ће разговарати о принципима, протоколима, стандардима и решењима за одрживу будућност света.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic doputovao je danas u Peking, u posetu Kini, gde ce ucestvovati na Svetskom ekonomskom forumu, poznatijem kao "letnji Davos"
Извор: Танјуг

Четири земље биће заступљене на овој конференцији са шефовима држава или влада -поред председника Вучића "летњем Давосу" присуствоваће председник Естоније Kерсти Kаљулаид, председник Летоније Раимондс Вејонис, премијер Самое Туилаепа Лупесолиаи Саилеле Малиелегаои - а 38 земаља биће представљено на нивоу потпредседника владе или министара.

У првом плану посете Kини и за Србију ће бити економске теме али, пошто је Kина један од наших најважнијих медународних партнера, када је реч о Kосову, то ће бити и прилика за разговоре о косовском проблему.

У делегацији Србије, коју предводи председник Вучић, су потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, министар финансија Синиша Мали, министар рударства и енергетике Александар Антић и гувернерка Јоргованка Табаковић.

Остале вести