Држава ће помоћи у лечењу четворогодишњег Душана

Vucic sa Venkajom Naiduom
Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће држава помоћи оболелом четворогодишњаку Душану Тодоровићу из Свилајнца, којем је неопходна значајна финансијска помоћ да би преживео након што му се вратио карцином - необласма.

Вучић је, на конференцији за штампу, након разговора са потпредседником Индије, пренео да је замолио министра здравља Златибора Лончара и премијерку Ану Брнабић да обезбеде да држава помогне малом Душану, и захвалио на подршци и помоћи анонимном донатору, који је данас уплатио 70.000 евра за лечење оболелог малишана.

Први симптоми болести су уочени код Душана крајем 2016. године, када је анализом крвне слике примећен пад хемоглобина.

Педијатар у Дому здравља у Свилајнцу је потом дете упутио у Београд, где је, приликом даљих анализа дијагностификован тумор - необласма.

После биопсије, добио је хемотерапију, што је утицало да се канцер смањи до величине која је могла да се оперише.

Прва операција урађена је у експерименталној клиници "Сент Јуде“, у Мемфису (САД).

Лечење је затим настављено у Србији, где је урађена трансплантација коштане сржи у Институту за мајку и дете у Београду, где је Душан примио и хемотерапије.

Тумор се вратио и Душан мора сада хитно да иде у Барселону, у клинику "Сант Јоан де Деу“ на додатну дијагностику, тестирање и анализу крви, али и да прими два циклуса хемотерапије и имунотерапију.

Он је животно угрожен и овај третман је јако важан како би дете остало у животу.

У 2017. години држава је дала шест пута више новца за лечење тешко оболеле деце, него 2011. године, рекао је Вучић, и најавио да ће се то и даље повећавати како нам се и финансијска ситуација буде побољшавала.

Додао је и да је примао људе и да су разговарали са онима којима је за лечење потребно 150. 000 евра годишње, и да се и за то нашло решење, да се обнављају клинички центри, улаже у здравствене установе и опрему. 

Рекао је и да се ствари у здравству драматично поправљају, али и подсетио да се кроз буџет за здравтсво и кроз РФЗО обезбеђује 2 милијарде евра, а прецизирао је то, каже, зато што посланици из појединих опозиционих странака не умеју да прочитају, па кажу да је реч о 400 милиона евра.

А реч је, истиче, о скоро па петини укупног буџета Србије и највећим делом иде на опрему, уређаје, лекове, а најмање на плате.

Додао је и да ствари иду набоље, људи увек очекују више, али се, каже, не могу одједном покрпити све рупе, направљене у претходном периоду.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести