Гаранције за чланство у ЕУ да буду део договора са Приштином

Најновије
Извор: Танјуг

Ако икада постигнемо било какав споразум са Приштином, Србија би морала да добије јасне гаранције да ће постати држава чланица ЕУ 2025. године, рекао је председник Србије Александар Вучић у интервјуу "Ројтерсу".

Александар Вучић је говорећи о споразуму Београда и Приштине рекао да је Србија отворена за разговор.

Из интервјуа Александра Вучића агенцији "Ројтерс"

"Много, много разлика дели Београд и Приштину, али морате имати у виду и очигледно је да много тога дели људе који о томе одлучују, као да је то отприлике питање за цео свет и одавно је то престало да буде питање за оне који од тога треба да имају највише користи а то су Срби и Албанци", истакао је Вучић.

Додао је да је очигледно да се питање које се, како каже, заиста не тиче никог трећег – тиче целог света.

"Ја сам зато Албанцима увек говорио да је боље да се ми договоримо него да се сви други договарају преко наше грбаче јер колико год да буде тежак и лош споразум за обе стране, ако се ми договоримо између себе, биће много боље него да се ми не договоримо ништа па да се други договарају преко наших леђа", истакао је Вучић.

Британска агенција наводи да су Београд и Приштина од 2013. године посвећени дијалогу под посредовањем ЕУ, у циљу побољшања односа и решавања свих отворених питања између две стране, али да од тада није постигнут велики напредак.

Вучић: Много очекујем од посете Кини

Председник Србије рекао је за Ројтерс да у Кину иде како би се потписао уговор за Бор, као и за Зрењанин што је инвестиција од милијарду долара, а навео је да ће се говорити и о индустријском парку и многим инфраструктурним пројектима.

"Од посете Кини очекујем много, имамо пријатељске односе, економски односи озбиљно напредују", рекао је Вучић.

Када су Американци вратили Железару, подсетио је Вучић, 5.000 људи је остало без посла, а из буџета је месечно издвајано између 10 до 12 милиона долара, а сада, каже, ништа не плаћамо, добијамо порез, ради више од 5.200 људи. Каже да тек очекујемо још значајнији долазак кинеских компанија, као и добру тржишну утакмицу између њих и европских и америчких компанија.

На опаску да су поједине дипломате из ЕУ забринуте за утицај Кине у региону, одговара: "Ако кажу да јесу, немам ништа против", али додаје и да је ЕУ нама дала 400 милиона за мост, а ми смо Кинезима дали да граде.

Такође наводи и да су тендери за Бор и остале компаније били отворени за све, али да су се на тендер за Бор јавили само Кинези и Руси, и запитао - што се други нису јавили и што нису понудили већу цену. "То је изванредна цена и одличан посао", рекао је Вучић и додао да ћемо наставити да сарађујемо са свима и да имамо највише западноевропских инвестиција.

Каже да је извоз 68 одсто у земље ЕУ, а у регион 20 одсто, али да ми желимо добре односе и са Кином и са Русијом и имаћемо их и ништа не чинимо против других.

Указао је и да треба да се зна са колико пажње Кина посматра овај простор и колико се Кина према нама коректно понашала.

Извор: РТС

Остале вести