Још не знам да ли је исправна понуда за ПКБ

Aleksandar Vučić čestitao
Најновије
Извор: Taнјуг

Председник Србије Александар Вучић је изјавио да би можда већ данас могла да буде објављена информација да ли је тендерска понуда за Пољопривредну корпорацију Београд исправна, као и да би у случају приватизације то предузеће радило 10 пута боље.

Вучић је казао да је ПКБ добар пример разлике између садашње и претходне власти.

"Ако уђу у ПКБ, не знам да ли је исправна понуда, то ће се знати данас или за седам дана, не знам ни сам", рекао је Вучић додајући да ће инвеститор радити у складу са уговором, не прецизирајући о којој компанији је реч.

Истакао је да ће инвеститор свакако радити 10 пута боље и омогућити веће плате радницима, имати бољу производњу и већи допринос БДП-у.

"Слушам празне приче од 2008. Имали смо само три године када је то предузеће радило у плусу, али ниједна у времену владавине демократа и љотићевих фашиста, мислим да су то биле 2012. 2014. и 2016. Био је минус у време лидера те чудно склепане коалиције састављене од отпадака ДС са љотићевцима".

Вучић је рекао да је за време Ђиласа минус износио 87 милиона евра, док је ПКБ 2017. завршио годину са минусом од 80 милиона евра.

Истакао је да је претходна власт причала бајке, а да су те силне инвестиције у ствари биле - само једна изграђена фарма.

Вучић наводи да опозиција људе обмањује причама да о судбинама компанија и пословању одлучују и воде запослени, као да је и даље лажни комунизам и радничко самоуправљање, али да свако ко разуме економију може да направи разлику, пошто су се они хвалили минусом од 3,1 одсто раста, а садашња власт растом од четири одсто или 4,9 одсто.

"Покажите ми већи пример разлике у свету између две власти, које су следиле једна другу. Плашим се да га нећете наћи", додао је Вучић.

Медији су објавили да је понуду за ПКБ дала компанија Ал Дахра из Уједињених Арапских Емирата, која у Србији има регистровану фирму, као и да је приликом отварања понуде утврђено да је сва достављена документација била исправна.

Министарство привреде раније је потврдило да су две компаније откупиле документацију, а да је стигла само једна понуда.

Рок за достављање понуда за куповину имовине ПКБ по почетној цени од 104,5 милиона евра истакао је у понедељак, а на продају је 16. 785 хектара земљишта ПКБ-а на Палилули, у Сурчину и Зрењанину, као и стока, објекти, опрема, резервни делови.

Исто тако понуђена је и имовина зависних друштава као што су Еколаб, Институт ПКБ Агроекономик и Ветеринарске станице ПКБ, те две парцеле градског грађевинског земљишта у Борчи од 1,8 хектара и 1,2 хектара, по почетној минималној цени од 939.113 евра, односно 284.000 евра.

Процењена вредност земљишта, грађевинских објеката и опреме је 208,5 милиона евра, удела од 29 одсто капитала Еколаба у власништву Акционарског фонда 214.700 евра, а 45,77 одсто Института ПКБ Агроекономик 431.300 евра.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести