Ако буде споразума, имаћемо више него данас

Најновије
Извор: RTS

Председник Србије Александар Вучић је рекао за РТС да су основни циљеви да се на КиМ очувају мир и стабилност, да се заштите државни интереси и да се осигурају имовинска права нашег народа. Ако буде споразума, имаћемо више него данас, поручио је председник.

Александар Вучић је, гостујући у Дневнику РТС-а истакао да су мир и стабилност први циљ.

Како је рекао, боље је да се обезбеди мир готово по сваку цену, него да се праве грешке као раније када смо срчано и снажно улазили и били побеђени јер нисмо добро израчунали снагу свих оних који би могли бити против нас у свету.

Као други циљ, Вучић је истакао очување државних интереса, да се заштите територијални, имовински и сви други интереси Србије. Председник је рекао да је то најтежи део.

Трећи циљ је, рекао је Вучић, очување права наших људи и народа на КиМ. Председник је истакао да је потребно обезбедити безбедност људи, да се обезбеди да деца наших људи несметано иду у школе и биоскопе и да се друже са вршњацима.

Вучић је рекао да је потребно говорити истину.

Навео је да дефиниција државе има три основна елемента - територију, становништво и монопол физичке принуде (војску и полицију). Од та три елемента, рекао је, само у појединим деловима на Космету имамо становништво на својој страни и ништа више.

"Имамо дефинисану територију од стране западних сила и фактички дефинисану територију на терену која је против нас. Границе на Јарињу и Брњаку постављене су коначно 2011. године", рекао је председник и додао да их ми данас називамо административним прелазима, пошто то не признајемо, али да не можемо да уђем на КиМ, осим тајним каналима, а да не пређемо ту границу.

"Борба да добијемо се што можемо"

Истиче да је ситуација тешка и да ће се у таквим условима борити да добијемо све што можемо за нашу земљу. Како каже, са свим евентуалним предлозима ће изаћи пред грађане и рећи шта је урађено.

Додаје да је уверен да ћемо, ако икаквог споразума буде, за шта није оптимиста, имати више него данас.

Вучић је истакао да ни њему, ни било коме са стране Београда није лако да разговара са албанским представницима или са онима који су на њиховој страни. Међутим, каже да није ни њима тако једноставно.

"Наш је посао да то радимо и да урадимо најбоље што можемо за народ и грађане. За то смо бирани и то је наша обавеза и дужност", рекао је Вучић.

Наводи да криза у односима Срба и Албанаца траје више стотина година али да људи углавном памте догађаје из деведесетих и двехиљадитих и додаје да се мало ко сећа година комунистичких власти и прогона Срба са КиМ.

Поручује да Србија има мало савезника у међународној заједници и да је поправљала позицију да би била саслушана.

На питање о ставовима Ангеле Меркел каже да њу не сматра непријатељем и да ми добрe ствари брзо заборављамо. Подсетио је да нас је он спасила сукоба са Хрватима када су нам уводили санкције због миграната.

Истиче да је Меркелова увек инсистирала да инвеститори дођу у Србију и да, измешу остзалог, захваљујући њох имамо раст од 4,4 одсто у другом кварталу, који је други највећи у Европи.

"Да ли нам одговара ваки став Немачке? Они су признали независно Косово. За њих је та прича завршена", рекао је председник.

"Поручује да зато уложио труд и енергију и љубав према отаџбини, да се промени позиција Србије и да се направи нешто бољом.

Да нешто добијемо за Србе, где год да живе на КиМ, да то буде нешто више и опипљивије од онога што имамо данас", каже председник.

Конкретних решења још нема

Каже да су нас и Америка и Немачка већ разграничили и да су сви то већ урадили.

"Кад кажем сви, неки други не признају то разграничење које фактички постоји, јер ми немамо силу на КиМ, имамо границе постављене не нашом вољом, али они су нас већ разграничили, кад кажу да су против разграничења то значи да су против промене границе које су на нашу штету", рекао је Вучић.

Каже да су и Америка, Немачка, Француска, Енглеска, Италија... за то да је Косово независно и целовито.

"Мене нападају овде у земљи зато што ја не признајем такве границе и зато што тражим нешто за Србе и Србију", рекао је председник.

Поручује да неће да говори о конкретним решењима јер их још нема.

Истиче да између оних који су за целовито Косово и оних који мисле да треба да причамо приче из Душановог царства нема разлике.

"Можете да понављате одређеним свештеним лицима и појединим политичарима са Савског венца који лажу народ да су са КиМ, да им кажете - кажите нам само једном да је КиМ Србија. Никад то неће да кажу", рекао је Вучић.

Наводи да су најважнији животи и безбедност људи али да је у смислу територије север Косова важан. Реч је о 1.000 квадратних километара, али Вучић истиче да није реч о томе, него о питању стратешког значаја и људи. Истакао је Копаоник и Газиводе које су од стратешког значаја.

Председник је говорио о Влачу, Руди и Трепчи као и о вема значајном геостратешком положају севера Косова.

Мешутим, поручује да то није важније од косовског поморавља или било ког другог дела.

"За сваког нашег човека ћемо да се боримо и изборима за већа права уколико то будемо могли. Све друго је катастрофа", сматра председник.

Приметио је да је премијерка Ана Брнабић данас навела да они који причају о замрзнутом конфликту не сватају да то није одрживо јер ћемо сваког дана да се питамо хоће ли да нас нападну на северу КиМ и уз чију помоћ.

Каже да је време да будемо паметни и размишљамо о будућности.

"Позив разумном делу друштва да спусти лопту"

Говорећи о саопштењу градоначелника српских општина на КиМ, рекао је да њима није лако и да је међу њима шесторица јужно од Ибра. Подсећа да су се сви они договорили о јединственом тексту саопштења и да су га подржали након недеља бруталне кампање против њега и свих других институција,.

Истиче да слуша приче да је велеиздајник јер се бори за Србију за разлику од оних који су све изгубили.

"Данима ме оптужују они који су за независно и целовито Косово. Од српскиње са Савског венца која се лажно представља као српкиња са КиМ до појединих свештених лица који политички ботују сваки дан а грађанској либералној јавности не смета зашто се црква меша у државне послове", рекао је председник.

Каже да се онда појаве неодговорна лица која кажу: "Ухапсите Вучића".

"Ви знате да можете то само уз крвопролиће Позивате се на официре, на примере Драге Машин и краља Александра Обреновића, тражите крв у Србији и сви ћуте. Ћути и РТС. Ћуте сви", рекао је Вучић.

Каже да такви који су нанели много зла и несреће српском народу имају право на мишљење и да је он поносан на то.

Наводи и да је због изреченог мишљења Милорада Додика, део јавности рекао да му треба забранити улаз у Србију и да га треба ухапсити.

"Шта бисте радили са народом РС ако ћете председнику РС да забрањујете улаз", упитао је Вучић.

Осудио је критике на рачун градоначелника који су га подржали у борби за српски народ и истакао да они живе на КиМ и да се боре за своју децу.

"Ви сте против тога само да бисте били против Вучића, да бисте неки политички поен извукли у Београду", рекао је председник и подсетио да ти градоначелници живе на КиМ уз опаску "Нећеш ти Јеремићу, нећеш ти Ђилас, неће нико од вас да дође да живи на КиМ".

Замолио је све Србе да покажу много више толеранције, а за оног ко мрзи, додао је, то представља највећи проблем за њега а не за оног ко је предмет мржње. Председник је рекао и да ће 9. септембра, ако све буде по плану, боравити на Космету.

"Позивам разуман део друштва да спусте лопту", навео је председник и истакао да ће о свему одлучивати народ и грађани.

Извор: РТС

Остале вести