Боримо се за бољи амбијент у војсци

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да је попуњеност у Војнотехничком институту 73 одсто и да има места за нове раднике и инжењере, те да надлежни раде на томе да се створе услови у којима ће припадници војске бити задовољни и неће напуштати Војску Србије и земљу.

"Наш посао је да направимо много бољи амбијент, да тим људима кроз боље стамбене услове, веће плате, учинимо да буду задовољни и на томе радимо", рекао је Вучић током посете ВТИ.

"Ми смо се поносили радом ВТИ и спремали смо, иако у технолошком заостатку у односу на друге, да због вредног и напорног рада тај заостатак ипак учинимо не тако великим и не тако непремостивим", навео је Вучић и подсетио да је 2005. године инстистут био остао без великог броја запослених.

Према његовим речима, ВТИ се веома тешко може опоравити након најтежих удараца које је задобио 2005. и 2006. године када је из те установе отпуштено 600 људи.

"Сетите се шта је било те године са СРЈ, шта је било 2008. годиње и сада ви размишљајте што је војска била уништавана 2005. и 2006. године када је ВТИ готово разорен", рекао је Вучић и додао да је током данашње посете видео да запослени препознају вољу државе да улаже у развој института.

Додао је да та улагања нису била само питање воље, већ и могућности и фискалног опоравка земље.

Председник је рекао да у марту очекује 30 тенкова и друга нова оруђа за копнену војску, али је подсетио на план да се улаже више новца у беспилотне летелице, да се оне не купују, већ да се направе у домаћој производњи.

"На том пољу морамо да направимо убрзани напредак, плате морају бити повећане, не мало, већ све више и више како би се прибижиле земљама у региону попут Мађарске и Бугарске", рекао је он.

Vucic u poseti VTI
Извор: Танјуг

Председник је подсетио да је постојао проблем са правилником о награђивању оних који су највише вредели.

“Тога више нема и очекујем да ће то бити велики стимуланс, да ће остајати овде. То је проблем са кобрама и специјалицма, а онда их позове неки тајкун и понуди им три пута већу плату, да их чувају на сплавовима или кад иду на море у Црну Гору”, рекао је Вучић.

Поручујући да Институт може слободно да тражи запошљавање још људи, као и да рачуна на много више новца, од 15,9 милиона евра за које постоји договор.

"Без војнотехничког института губимо тај централни нервни систем наше комплетне армије, њеног наоружавања, опремања и њене будућности", указао је председник.

Одлазак стручних кадрова из Војске неће се, каже, лако зауставити, али се ради на томе.

Вучић је рекао да је потребан поглед унапред јер само онај ко држи главу високо и испред себе може да напредује, а онај који гледа назад се саплиће.

"Молим вас да гледате напред и да видите шта можете да урадите за своју земљу. Наша војска је веома снажна", рекао је председник Републике.

Он је навео да се после свих хладноратовских подела у свету поново направио мултиполарни свет и тим више нам је потребна снажна озбиљна и одговорна војска која је у стању да превентивно делује на сваког агресора, који ће знати да ће се суочити са моћном техником и људима који су способни да бране своју земљу.

Поручио је да се од младих много очекује, али и да ће држава дати и више него сто они од ње очекују.

"Дошли сте на место где се показује колико се Србија воли. Добродошли. Од Вас много тога очекујемо. Хоћу да захвалим и вашим родитељима и вашим професорима и менторима који су ваше напоре подржавали. А сада је на вама да помогнете својој држави. А држава, државом никада нисте задовољни али ће држава дати, ако то реално сагледавате, уверен сам у то, и више него што од ње понекад очекује", поручио је Вучић.

Он је подсетио на речи убијеног америчког председника Џон Kенедија "шта је то што држава може да уради за мене, већ шта је то што ја могу да урадим за државу".

Запосленима у ВТИ, председник је пожелео бржи развој програма, уз скраћење процедуре и још боље резултате.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести