Славље Хрвата уз усташке песме - ништа ново

Најновије
Извор: Танјуг

Није новост што су Хрвати вицешампионску титулу на Светском првенству у фудбалу славили уз усташке песме, изјавио је председник Србије Александар Вучић и поручио како сматра да има право да не навија за Хрватску, али да је његов посао да Србија води добру политику са Хрватима и да са Хрватском има добре и све боље односе.

Приметивши да многи и даље живе у оваквим песмама, он је навео да може да каже да не навија за Хрватску, али да неће да их вређа и неће да изговори ниједну ружну реч јер су "нам потребни добри и бољи односи у будућности".

"Је л' има нека новост? Је л' има нешто што је другачије? Је л' има нешто што вас чуди? То само зачуди оне које увек то зачуди, који се праве да их то зачуди", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара о начину на који се славило у Хрватској.

Он је навео да су се усташке песме певале и после прве утакмице Хрватске на првенству.

"Ја сам реаговао после прве утакмице. У сваком тренутку сам показивао поштовање према Хрватима, говорио да играју одличан фудбал. Рекао сам само да као што свако има право да навија за њих, имам право да не навијам за њих. Јесам ли некога увредио? Јесам ли му рекао нешто лоше? Не", навео је Вучић.

Вучић је додао да је тада упитао "како мислите да председник Србије навија за онога ко пева песму која почиње "за дом спремни, ускликом, узвиком, а у којој се каже ''бандо српски добровољци, бандо четници, стићи ће вас наша казна и у Србији''".

"То певају ти за које ја треба да навијам?! Па шта сам ја? Каквог би то председника Србија имала да свој народ називам бандом четника, српских доброваљаца? Случајно нисам ни четник, ни партизан, нити ми је ико у породици био, само су страдали од усташа", рекао је Вучић.

Навео је да су куће Вучића 1992. биле запаљене, те да су спалили све куће његових стричева, браће од стричева, тетке, његовог оца, кућу коју су његов отац, брат и он зидали.

"Све су спалили. Ја треба да кажем ''дивно сад морам да навијам''. Па не морам. Моје је да водимо добру политику са Хрватима, да имамо добре и све боље односе, имаћемо све боље односе, моје је да бринем о хрватској мањини у Србији, моје је да бринем о српском живљу и да нешто, ако могу, учиним да се они осећају слободније и сугурније у Хрватској, иако је то тешко", каже Вучић.

"А сада ме баш терати да навијам за неког и да се ишчуђавам што су певали усташке песме. Ако има нека новост онда ме то питајте, а то је све по старом, и све уобичајено. Мислите да следећи пут неће бити? И следећи пут ће да буду исте те песме. И то како иде гени камени ''није добра '45. и тако даље "раселили нас диљем света''", рекао је Вучић.

Навео је да је за неког добра 1941. а да је за нас била тешка, ружна и очајна.

"За нас је '45. година ослобођења коначног од нацизма немачког, хрватског фашизма, италијанског, бугарског, мађарског и свега другог. Свако има добрих и лоших вести", додао је Вучић.

Остале вести