Вучић у уторак с Макроном у Паризу

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић боравиће у уторак, 17. јула, у званичној посети Француској, на позив шефа француске државе Емануела Макрона.

Председник Вучић саопштио је крајем маја да је добио позив свог француског колеге да дође у званичну посету Паризу.

Он је, тада, најавио да ће то бити прилика да са Макроном разговара о свим питањима, те да верује у подршку Француске на европском путу Србије и долазак још већег броја инвеститора у нашу земљу.

Вучић је указао да је "Макрон велики лидер", те подсетио да је француски председник на недавном Самиту ЕУ-Западни Балкан у Софији врло јасно говорио о евроинтеграцији Западног Балкана.

"Емануел Макрон, председник Француске је велики лидер и он је у Софији врло јасно говорио, и ја мислим да добро разумем какав је његов став. Зато, донекле разумем фрустрираност неких земаља", рекао је тада Вучић.

Састанак с Макроном, раније најављиван, пада у веома изазовном тренутку за Србију, имајући у виду притисак Запада да се проблем Косова и Метохије дефинитивно разреши споразумом о нормализацији односа, али и климом која је знатно другачија од претходног састанка српског и француског председника, средином децембра прошле године.

У међувремену је, наиме, Макрон изашао са ставом да проширењу ЕУ на Западни Балкан треба да претходи реформа Уније, што у Бриселу, кад је реч о перспективи земаља кандидата из региона, дефинишу кованицом "усидрење, уместо проширења".

Остале поруке претходног сусрета Вучића и Макрона, средином прошлог децембра, укључујући и отворено наклоњен однос француског председника према српском колеги, остале су макар као позитиван оквир за њихов предстојећи разговор о питањима која су за Србију од кључног националног и државног интереса, и кад је реч о Косову и кад је реч о чланству у ЕУ.

Вучић је тада, на маргинама Самита о климатским променама у Паризу, са председником Француске разговарао о билатералним односима и економској сарадњи две земље.

Њих двојица су се иначе упознали крајем прошлог септембра, на Блумберговој конференцији, на маргинама јесењег заседања Генералне скупштине УН.

Дијалога на највишем нивоу између Србије и Француске готово да није било, читавих 18 година, од посете Жака Ширака непосредно после 5. октобра, што је био израз задовољства због промене власти у Београду.

Остале вести