Стране инвестиције расту, Србија предњачи у региону

Vucic poslovni forum
Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је Србија у првих четири месеци ове године увећала ниво директних страних инвестиција за 13,7 одсто, и остварила 916,7 милиона евра и позвао српске инвеститоре да улажу у Украјину, као и украјинске да инвестирају у Србију, што ће бити од обостране користи.

Вучић је, на пословном форуму Србија-Украјина, рекао да је то једнако прошлогодишњем нивоу који је остварила Хрватска, која је чланица ЕУ.

"То говори колико је Србија постала атрактивна и важна земља у региону“, подвукао је он додајући да је значајно више привукла страних улагања од свих земаља Западног Балкана заједно.

Подсетио је да је Србија данас на 42. месту Дуинг бизнис листе Светске банке, а били смо 93. И додао да нисмо задовољни и да гледамо да ове године будемо међу првих 30.

"Истовремено наш раст у првом кварталу ове године достигао је 4,6 одсто. Иза нас су Албанија, Црна Гора и Мађарска са 4,4 до 4,45 одсто, Румунија са 4, Бугарска са 3,5, Хрватска са 2,5 и Македонија са 0,1 одсто“, објаснио је Вучић.

Указао је да Србија више нема ребаланс буџета, осим у случају када хоће да повећава плате и пензије, као и да немамо проблема са јавним финансијама.

Председник Србије замолио је заинтересоване српске привреднике за оснивање производних јединица у Украјини и тамошње тржиште да буду потпуно отворени и спремни за улагања.

"На овом скупу су присутне најбоље српске компаније, крем српске привреде. То нису оне компаније од пре 10 или 15 година за које би неко могао да каже да су овакве или онакве, већ најбоље фирме које не послују уз велику државну помоћ, већ захваљујући свом раду, енергији и профиту“, рекао је он.

Вучић је казао да се српске фирме руководе интересима, и испричао да је, када је замолио за њихово присуство за једну другу земљу, добио одговор од председника Привредне коморе Марка Чадежа да неки не могу због пута, други због приватних обавеза - једном се породила свастика, другом су снаја и шурнаја отишле негде.

"Схватио сам да присуство зависи од гостију који долазе. Треба да будете поносни за интерес који је српска привреда показала“, поручио је Порошенку.

Истовремено је позвао украјинске привреднике да улажу у Србију, јер ће обострана улагања допринети све бољим односима.

Захвалио се председнику Украјине Петру Порошенку што је у данашњим разговорима уклоњена највећа препрека за слободну трговину и изразио уверење да ће комисије две земље донети споразум у наредном периоду.

Вучић је, у свом обраћању, указао да је Србија увећала трговинску размену са ЕУ од 2012. до 2017. год. за 62 одсто, а извоз за чак 100 одсто - са пет на 10 милијарди евра и то захваљујући страним компанијама, пре свега немачким које извозе своје асортимане у ЕУ.

Са Украјином је робна размена, према његовим речима мала и мора бити на већем нивоу.

Подсетио је да је Украјина огромна земља, како територијално, тако и по броју становника, и да имамо пријатељске везе које треба привредници да искористе на најбољи начин.

"Наша сарадња не може да наиђе на било какве препреке. Немамо никаквих отворених билатералних питања“, казао је Вучић рекавши да је договорено да привредници добију подршку са највећег нивоа државе.

Осврнуо се на оптимизам председника Порошенка да ће обе земље постати чланице ЕУ 2025. године, рекавши да он не дели тај ентузијазам, јер је пред Србијом проблем Косова, али је важно и како ће се развијати ситуација у самој Унији.

"Ми све реформе које спроводимо радимо због себе јер желимо да припадамо европском друштву, јер тиме можемо да гарантујемо да имамо бољи живот, правну државу. Да зависи од нас већ би много раније били чланица ЕУ“, казао је он.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести