Чувајте бугарске корене, волите и поштујте Србију

Најновије
Извор: Taнјуг

Председник Србије Александар Вучић и његов бугарски колега Румен Радев разговарали су данас у Димитровграду са представницима бугарске националне мањине, а Вучић је после састанка поручио да Бугари у Србији треба да се поносе бугарским именом и својим коренима, а да воле и поштују своју државу Србију.

То је, како је рекао новинарима, пренео и представницима бугарске мањине током састанка.

"Рекао сам им да, наравно, треба да се поносе бугарским именом и презименом и бугарским коренима, као и да нико у Србији никада неће да им брани, а наше је да им помогнемо, да воле Бугарску и да воле и поштују своју државу Србију", рекао је Вучић.

Kако је приметио, не постоје већи проблеми те мањине у Србији, те додао да ће са МУП-ом брзо бити решени проблеми са бугарским презименима у личним документима.

"Ако је то био проблем, то ћемо одмах да решавамо", рекао је Вучић.

Указао је да је решено и питање финансирања медија на бугарском језику, у значајнијем износу него што је раније био случај, као и да је у највећој мери решено и питање уџбеника за основне и средње школе, те да су, осим два уџбеника за основну школу, остали уџбеници на бугарском одштампани.

"Рекао сам и Радеву, који је искрени пријатељ Србије и врло отворен и конкретан, да кажу шта треба да урадимо. Дајте ми конкретне задатке да их спроведемо у дело и решавамо", рекао је Вучић.

Додао је да се улаже у Димитровград и тај крај Србије, те да ће ауто-пут до бугарске границе бити завршен током године и да ће то бити модерна саобраћајница, која ће нас спајати и са Бугарском и Турском на истоку, али и са Мађарском, Словачком и другим западним земљама.

Председник је изнео податак да је у једну трасу, која спаја ауто-пут са Улицом Георги Димитрова у Димитровграду, уложено 1,2 милиона евра, како би људи имали везу са ауто-путем, као и да Kанцеларија за јавна улагања улаже у најмање три објекта у том граду.

"Радев се много бори за Бугаре који живе овде, свака му част. Kао да видим себе кад одем негде у регион и борим се за српски народ", истакао је председник Србије.

Додао је да је на састанку било речи и о проблемима појединих инвеститора и њиховом решавању, као и решењу за проблем Звоначке бање код Димитровграда, те о улагању у инфраструктуру општина у том крају Србије.

Два председника ће током посете Димитровграду положити венце на споменик "Паметник" на Нешковом брду, где су погинули и Срби и Бугари у братоубилачком рату 1885. године, а Вучић је изразио наду да ћемо успети једни друге да називамо браћом, јер смо недуго након ратова разумели какве смо грешке правили.

"Да ћемо поштовати и волети једни друге и да ћемо умети да живимо не само једни поред других већ и заједно", рекао је Вучић и захвалио бугарском колеги на посети.

Додао је да код Срба нема никога ко не воли Бугаре и да то није зато што само Бугарска треба на путу ка ЕУ, већ као комшија, суседна и пријатељска земља.

Извор: Танјуг

Остале вести