Циљ - незапосленост испод 10 одсто

Најновије
Извор: Танјуг

Циљ нам је да се незапосленост спусти испод 10 одсто, рекао је данас у Kрушевцу председник Србије Александар Вучић и додао да ће онда бити значајније подигнут животни стандард.

Вучић је рекао да је држава могла се определи за варијанту да не иде на довођење инвеститора који отварају радно - интензивне фабрике и да се хвали како је просек плата виши, али да нам онда 30 одсто становништва не би било запослено.

"Таквих примера имате и у окружењу, али и у Европи. Наш циљ је био пре свега да смањимо незапосленсот. Боље је да имате две плате у породици, па биле оне и нешто ниже него ниједну или једну", рекао је Вучић.

Вучић је казао да после разговора са представницима Kромберг и Шуберта може да најави још једну њихову велику инвестицију у једном од четири града у Србији.

Очекује да ће Kромберг и Шуберт отворити још једну фабрику у Србији сличну фабрици у Kрушевцу по величини и изгледу.

У Србији, каже, почињу да се реализују ''капитал инвестмент'' пројекти и научно-истраживачки пројекти где је ангажована радна снага са високим образовањем и ИТ стручњаци и где су виша примања.

Он је поновио да ће пре краја године бити значајно повећане плате у јавном сектору, као и да ће доћи до повећања минималне цене раде, тако да ће плате бити више не само у јавном већ и у приватном сектору.

Kако је рекао, плате су у претходном периодy повећане на просечних 425 евра и до краја године биће повећане сигурно за више од седам одсто и у наредном периоду приближаваће се просеку од 500 евра.

"То није довољно, али Србија не само да није више пред банкротством као раније што је била, већ је у суфициту, већ је суочена са бројним политичким притисцима и проблемима и то ће многи гледати да користе. Незапосленост више није број један у Србији већ животни стандард и зато морамо да радимо на његовом побољшању. Прво да радимо више, а онда ће нам и плате бити више".

Указао је да поједини критикују гувернерку НБС Јоргованку Табаковић и нагласио да никада у историји од првих кованица нисмо имали стабилнији динар него у претходних шест година.

Никада нисмо имали стабилнији девизни курс, инфлација је свега 1,1 одсто, а неки кажу, приметио је, да цене стално скачу.

"Инфлација је апсолутно под контролом, девизни курс је годинама готово исти иако је флуктуирајући, што показује снагу монетарне и фискалне политике", казао је Вучић.

Радићемо још јаче и озбиљније и резултат неће изостати, поручио је.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести