Немачка да саслуша Србију, па да одлучује

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић позвао је данас званични Берлин да, пре него што доноси одлуке о Србији, покаже такво поштовање према нашој земљи да саслуша шта Београд мисли и жели, као што то Србија чини и са онима са којима је у прошлости разговарала само када је била притиснута.

Вучић је то рекао у обраћању на свечаности полагања капсуле у темеље нове зграде Амбасаде Немачке у Београду.

Председник Србије је изразио наду да ће Европа оставити отворена врата за Србију.

Истакао је да Србија жели да буде чланица ЕУ, али и да исто тако жели да покаже одлучност у мењању себе и сопствених навика и односа према будућности, што је, истакао је, кључно.

Указао је да је најлакше да се осврћемо на теме из прошлости, када говоримо о будућности, али је неопходно, према његовим речима, да размишљамо како да променимо земљу, да размишљамо о деци и да знамо да рад доноси најбољи резултат.

Vucic ambasada Nemacke
Извор: Танјуг

Вучић је рекао да би могао (изасланику немачког Министарства за европске послове (Kристијану) Хелбаху, када прича о владавини права, да каже да су у многим областима и неке чланице ЕУ на нижем нивоу од Србије, па и у економији.

Али, то, истакао је, није нешто чиме бисмо морали да се хвалимо, нити би то био задовљавајући ниво.

"Морамо себе да мењамо, поправљамо, да унапређујемо ситуацију у Србији, да размишљамо о својој будућности", истакао је Вучић.

Vucic ambasada Nemackе
Извор: Танјуг

Објаснио је да кад каже да мењамо себе мисли на то да ћемо имати још једно два три пута повећање пензија и плата, захваљујући дисциплини и одговорности државе, али да имамо свест о томе да после та три повећања неће бити новца, нити ће нам пасти с неба, ако не будемо више радили.

Мораћемо, каже, да радимо више, да би зарадили више новца, да не тражимо изговор у неком другом, да не мислимо да можемо неодговорно и лагодно да живимо.

"Kад то променимо, бићемо једна од најуспешнијих нација у ЕУ, где год да будемо", рекао је Вучић.

Vucic ambasada Nemacke
Извор: Танјуг

Надамо се, каже, да ће ЕУ оставити врата отворена за Србију, јер, ми желимо да будемо део ЕУ, али морамо и да покажемо одлучност у мењању себе и сопствених навика.

"Да побегнемо од завереничких теза и тема, да размишљамо како да променимо земљу, да размишљамо за децу и да знамо да рад доноси најбољи резултат", приметио је.

Извор: Танјуг

Зато су нам, каже, потребни мир и стабилност, договор с комшијама и поштовање, као и договор са онима са којима годинама нисмо озбиљно разговарали, већ само зато што смо били притиснути.

"Морамо да саслушамо друге, као и што морамо да замолимо друге да саслушају нас. Пре него што доносите одлуке о Србији, ако ништа друго, молимо вас да покажете такво поштовање према Србији да желите да саслушате шта Србија мисли и жели, а одлука је, наравно, на вама", закључио је Вучић.

Vucic ambasada Nemacke
Извор: Танјуг

Уверен је да ће нова зграда немачке амбасаде бити "сведок важних разговора о будућности Србије, у којој Немачка игра једну од кључних улога".

Вучић је рекао да су односи две земље били динамични, са успонима и падовима у прошлости, али и да су уз међусобно разумевање унапређени, те да су у савременој историји на највишем нивоу, квалитетни и садржајни.

Посебну захвалност упутио је канцеларки Ангели Меркел што је својом одговорношћу, озбиљношћу и посвећености допринела развоју региона, а нарочито покретањем Берлинског процеса, који Србија свесрдно подржава.

Извор: Танјуг

Најавио је да ће ускоро присуствовати отварању велике немачке фабрике у Kрушевцу, која ће запослити 2.500 радника, нешто на шта се у том граду чекало деценијама.

"Спремни смо за јачање и унапређење свеукупне сарадње са Немачком. Захвални смо Немачкој на подршци на нашем европском путу. Србија је уложила велике напоре на том путу, показала озбиљност и одговорност у решавању проблема. Није све на нама на том путу, али оно што морао да урадимо, урадићемо због себе", казао је он.

Вучић је изразио и задовољство што се амбасада подиже уз немачки надзор и српске раднике и инжењере.

Vucic ambasada Nemacke
Извор: Танјуг

Председник Србије је заједно са немачким амбасадором Акселом Дитманом, градоначелником Зораном Радојичићем и изаслаником немачког Министарства спољних послова за Југоисточну Европу Kристијаном Хелбахом, положио у темеље нове зграде временску капсулу, на коју су, поред данашњег датума, утиснуте речи на немачком: "Полагање камена темељца - Немачка амбасада Београд, изградња нове зграде".

Нова зграда Амбасаде Немачке налази се на старој адреси, Kнеза Милоша 74-76, а рок за завршетак радова је 2020. година.

Извор: Танјуг

Остале вести