Престижемо једну по једну земљу у региону, али и у ЕУ

portret
Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић је изјавио данас да Србија полако престиже једну по једну земљу у региону, али и у Европи по висини плата и пензија, упркос томе што је Србија хтела прво да подигне запосленост, а онда стандард живота, односно плате.

Вучић је рекао да ће Србија за годину дана по стопи незапослености бити на нивоу просека земаља ЕУ.

"Данас по просеку плата и пензија престижемо полако једну по једну земљу и до краја године престићи ћемо више земаља из региона, а чак и из ЕУ, као што смо престигли већ Бугарску, од које имамо веће и плате и пензије", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

"Зашто то нисмо могли раније? Многи заборављају да је ниво незапослености много важан. Када кажете да неки имају веће плате у региону за 10 или 20 евра, треба имати у виду да имају ниво незапослености двоструко већи него ми. Нама се постављало питање да ли хоћемо да запослимо људе макар и са нижим платама или да се правимо да смо много успешни, а да имамо пола Србије незапослено. Рекао сам ''није важно, боље да прво запослимо људе, а онда ћемо да подижемо стандард''.

Како каже, незапослени не могу да доприносе напретку БДП-а.

Вучић је рекао да се зато увек залаже за већу запосленост.

Он је рекао да је у Србији просечна незапосленост око 11-12 одсто, што је двоструко ниже у односу на многе балканске землље, али и многе европске, као што су Грчка, Шпанија и многе друге.

Подсетио је да је у Србији незапосленост 2012. године била 26 одсто.

"Сада полако подижемо плате и пензије, пре краја године ће бити повећане пензије и ти разговори су завршени, а биће у наредном периоду значајно подигнуте и плате", навео је Вучић.

Остале вести