Захвалност Русији на подршци првенствено око КиМ

Vucic povodom Dana Rusije
Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић упутио је данас честитку председнику Русије Владимиру Путину и грађанима те земље поводом националног празника Руске Федерације и изразио захвалност Москви на подршци у питањима од суштинског и националног интереса Србије, првенствено по питању Косова и Метохије.

"Упућујем срдачне честитке и најбоље жеље за ваш даљи напредак и благостање ваше земље“, рекао је Вучић, који је поводом Дана Русије посетио Амбасаду Руске Федерације у Београду.

Истакао је да је овај дан важан и за све оне којима је Русија пријатељ, који поштују вишевековну историју руске државности, вечне вредности патриотизма и залагање народа за слободу и независност, као и богато духовно и културно наслеђе руског народа.

Vucic povodom Dana Rusije
Извор: Танјуг

Вучић је казао да га као искреног пријатеља веома радује чињеница да Русија као снажна и независна држава, са Путином као председником и на основу његове визије и јасне политичке мисли, постиже велике успехе.

"Нови мајски Указ је још једна потврда да сте својим дугогодишњим посвећеним радом заувек задужили савремену руску државу и допринели јачању политичке стабилности, јединству циљева и консолидацији друштва“, објаснио је он.

Вучић је назначио да му чврст међусобни однос који су он и Путин изградили на узајамном поштовању, разумевању и поверењу пружа уверење да и даље може да очекује Путинову свесрдну помоћ јачању веза две земље и остваривање заједничких пројеката, чему ће Србија, подвукао је, као поуздан партнер и искрен пријатељ дати пун допринос.

Он је изразио велику захвалност на подршци Русије у питањима од суштинског државног и националног интереса за Србију, првенствено по питању Косова и Метохије.

Председник је истакао да руски и српски народ веже историјско пријатељство, а да узајамно разумевање између два народа може да послужи као добар пример многим народима у свету.

Vucic povodom Dana Rusije
Извор: Танјуг

"Зато братском руском народу још једном честитам национални празник и жељу за добро здравље, срећу у личном животу, а вама драги Владимире пуно успеха у вашем одговорном послу у корист Русије и изражавам наду да ћете нам поново указати част и ускоро посетити Србију“, закључио је Вучић читајући на руском писмо честитку руском председнику.

Вучић је честитку упућену председнику Русије Владимиру Путину предао амбасадору Руске Федерације у Београду Александру Чепурину.

Русија свој Дан обележава 12. јуна, јер је тог дана 1990. године донета Декларација о државном суверенитету Русије, а на тај датум су, годину дана касније, одржани и избори на којима је за председника изабран Борис Јељцин, који је датум и прогласио празником и нерадним даном.

Званичан назив, Дан Русије, празник је добио 2002. године.

У Амбасади Русије тим поводом поподне је пријем, а председник Вучић касније данас путује у Турску, на позив председника Реџепа Тајипа Ердогана.

Vucic povodom Dana Rusije
Извор: Танјуг

Остале вести