Европа има своје проблеме, ми треба да се бавимо собом

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да није реално да се Европа бави Србијом и Западним Балканом на дневном нивоу, јер има превише својих спољних и унутрашњих проблема и да зато ми и државе Западног Балкана, треба да се бавимо сами собом и да стварамо услове за напредак, и уопште, и на путу ка ЕУ.

"Моја идеја данас, која је поздрављана од многих, је да почнемо да радимо за себе. На Балкану је, за разлику од осталих био другачији приступ - углавном су сви гледали како кога да саплету, а моја жеља и мој приступ је да помажемо једни другима и да сами размишљамо о својој будућности", рекао је Вучић, говорећи о позицији Србије у односу на евроинтеграције.

Наиме, дебата на панелу Европског савета за међународне односе, на којем је и он учествовао, кретала се између песимизма албанског премијера Едија Раме и македонске министарке одбране Радмиле Шекеринске и оптимизма немачког државног секретара Мићаела Рота.

Србија, сматра Вучић, треба да се бави собом и својим интересима.

Уверен је и даље да земље региона пре чланства у ЕУ треба да направе јединствено тржиште Западног Балкана.

"Такође, да направимо јединствен систем субвенција за оне који долазе да улажу у наш простор, да пробамо да поједноставимо нашу трговину, проток и робе, људи и капитала. Када то направимо, ми ћемо бити бољи. Тада ће нас много више желети у ЕУ, наше привреде ће бити снажније, наши људи ће бити богатији", нагласио је Вучић.

Он је изразио наду да ће поједине земље Западног Балкана изаћи из фазе фрустрираности и разумети, како је навео, да смо ми ти који ћемо да мењамо нашу будућност.

"То не зависи само од оних који нас посматрају са стране, било да су из Брисела или неког другог центра. Много тога зависи од нас и много тога можемо да променимо - да људи осећају бољитак и виде напредак и да разумеју да наше реформе њима доносе бољи живот", нагласио је председник.

Истовремено је указао да Европа има много својих проблема који се бави, али да је важно што су и немачка канцеларка Ангела Меркел и председник Француске Емануел Макрон рекли да Западни Балкан не сме да буде остављен по страни.

"То је довољно", рекао је Вучић, указујући да неће сва њихова пажња бити усмерена на нас и регион.

"Они данас имају Италију као велики проблем, имају Брегзит, имају односе са Трампом и Америком као недовољно јасно дефинисане, имају проблеме у односима са Русијом и Турском, имају своје економске муке у односима са Кином и многе друге унутрашње проблеме", напоменуо је председник.

Србија је иначе на добром путу, када су у питању евроинтеграције, навео је и нагласио да ми немамо разлог за фрустрираност, као неке друге државе региона.

"Наше је да наставимо да радимо по бројним питањима владавине права, али и да унапређујемо српску економију која је добро радила у првом кварталу, у 2. кварталу такође веома добро, ближи се крај маја бићемо у суфициту упркос нешто већим трошковима, што није очекивано. То је 3. годину за редом што нисмо имали од II светског рата", навео је Вучић.

Он је нагласио да је раст БДП-а био већи него у претходним година и да је Србија на 3. или 4. месту по расту у првом кварталу.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести