Добро је што смо овде, било би погубно да нисмо

portret
Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић вечерас је изјавио да је добро што је Србија присутна на скуповима у Софији и подвукао да је бити део света део наше политике.

"Било би неозбиљно, лоше и погубно да нисмо овде" рекао је Вучић за ТВ Пинк у Софији.

Kоментаришући критике, које се могу чути на то што је Србија присутна у Софији, приметио је - "а шта би било и како би то изгледало да нисмо овде и да нас не чују и Меркел, Kурц, Берлускони, остали лидери земаља ЕУ и њени званичници?"

"Да ли је боље да нас чују или не?", упитао је председник Србије и назначио да су овде и Албанци са KиМ, као и они из Албаније, затим и Бакир Изетбеговић из БиХ.

Да ли мислите да је боље да се глас Србије не чује, упитао је и додао да би то било неозбиљно, лоше и погубно да није присутна.

Kако је рекао, и ми морамо да се боримо за презентацију истине и онога што радимо, да покажемо лепшу слику и радимо на бољем имиџу Србије, а "бити део света је део наше политике".

Рекао је и да само треба замислити колико бисмо се и како борили да је нека марљивија и вреднија власт била у Србији 2008. године, а за оне који сада нешто причају и критикују, рекао је да народ свакако зна шта су и како радили.

"Нешто кажу у једном дану, па оду ван земље и уживају негде недељу дана, па се врате и опет нешто кажу па оду на 20 дана", навео је.

Шта они говоре није много битно, додао је председник Србије и поновио да би волео да смо у том периоду, од 2004. године имали другачије руководство, да је учињено толико катастрофалних потеза, грешака, а да смо 2010. сами себи "забили глогов колац у срце" одлуком МСП, уз опаску да је "сваки кретен могао да зна да ће тако пресуда гласити, али не и тадашње руководство Србије".

Зато морамо да платимо цену, и фактура је дошла на наплату, али сада треба да се боримо још жешће и снажније могуће, и гураћемо, гураћемо тај камен уз брдо.

"Па видећемо, када се борите нешто и добијете", додао је.

Нашу је позицију описао тако као да играмо партију шаха а имамо даму и топа мање, али и додао: "Али, фигуре не можете да порушите и морате да покушате, шаховским речником речено, да лаким фигурама нападнете". 

Потребно је, и наставићемо то да радимо, да се боримо снагом аргумената, вољом, марљивошћу.

Очекују га још разговори са Ангелом Меркел, за коју је рекао да је лидер број 1 Европе, лидер најмоћније земље Уније, а то је, поручио је, за нас велика част и увек је потребно чути шта она има да каже.

Такође, предстоји му сусрет са британском премијерком Терезом Меј, шведским премијером...

У последња два дана је, каже, дао шест интервјуа за најважније и светске и регионалне медије и на различите теме.

Одговарајући на питање колико је тешко то што западне земље гурају пут независности Kосова, каже да је врло тешко, али да то не значи да се не боримо, те да ће наставити да се бори.

"Људима делује да је много ствари немогуће. Да сам некога питао како ће да изгледа наш буџет, сећате да смо га усвајали 31. децембра и увек смо имали огроман минус у каси, сада немамо ни ребалансе буџета. Ребаланс можемо да имамо само када хоћемо да дамо више пара народу, а не зато што имамо минус у каси", каже Вучић.

Нико то, истиче, није могао да верује пре неколико година.

"Мислили су да варамо као што су они претходни на власти варали. Тешко је, али ћемо да се боримо и нећу да одустајем", рекао је Вучић и навео да ћемо се борити на сваки начин, свим што можемо - енергијом, знањем, снагом аргуменaта.

У том смислу поновио је да је значајно да смо овде, да је у Софији исказано невероватно поштовање за Србију и то је илустровано тиме да је са шефом ЕПП Џозефом Долом имао састанак више од сат и 15 минута, а да су нас поздравили сви европски лидери и сви указали поштовање нашој земљи.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести